Politika

NOVA REAKCIJA HSP-A

''Zakon o grobljima traži micanje četničkih natpisa sa spomenika''

Nova reakcija Hrvatske stranke prava vezano uz natpise na spomenicima na grobljima, koje su, kako navode, podigli četnički agresori na nekadašnjim okupiranim hrvatskim područjima. HSP-ovci se u svom priopćenju još jednom pozivaju na Zakon o grobljima, koji, smatraju, traži micanje spornih natpisa, jer vrijeđaju nacionalne osjećaje Hrvata! Upozoravaju i kako Hrvatska donosi zakone koji se zanemaruju te ističu kako je na isti način intoniran odgovor Vlade na nedavno pitanje jednog saborskog zastupnika.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Josip Dubrović / STV

Posljednjih dana, mjeseci, pa i godina, veliku buru u javnosti podižu natpisi na spomenicima koje su četnički agresori na nekadašnjim okupiranim hrvatskim područjima podigli, a koji su svojim natpisima, slikama ili porukama neprihvatljivi iz više razloga, navodi se u HSP-ovom priopćenju kojega potpisuje Drago Marković.

Većina ih, objašnjava se, netočno interpretira poznate povijesne činjenice o Domovinskom ratu, pa tako često ističu da su stradali od „ustaške vojske„ ili „ustaša“ te „da stoje na srpskoj zemlji“. Riječ je o netočnostima koje je potrebno ispraviti i staviti u zakonske okvire, naročito uzevši u obzir poznatu srbijansku mantru da „je Srbija tamo gdje se nalaze srpski grobovi“, a koju su koristili krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina pokrenuvši tada ratove na priči o krvi i tlu.

U Hrvatskoj, podsjećaju iz HSP-a, još je 98. godine izglasan Zakon o grobljima koji u članku 11 stavku 4 definira i rješava ovu problematiku, pa ga stoga samo treba ispoštivati. U članku piše kako „natpisi na grobovima i grobnicama ne smiju vrijeđati ničije nacionalne, vjerske ili moralne osjećaje, niti na bilo koji način povrijediti uspomenu na pokojnika“, tako da ne stoje opravdanja kako nema osnove za uklanjanje natpisa, slika ili poruka koje vrijeđaju, smatraju HSP-ovci, poručujući kako njih u stranci svakako vrijeđa natpis na spomeniku Šoškočaninu u Borovu Selu, kao i natpisi na spomenicima po cijeloj Banovini i brojni drugi kojima se slavi agresija na hrvatsku Domovinu.

Zakoni u Hrvatskoj postoje, ali ih treba primjeniti, zaključuju u HSP-u.