Društvo

PDV I CARINA NA SVE PAKETE?!

Ono što sada plaćamo oko 12 kuna, uskoro bi mogli i više od 70!

Nova poskupljenja dolaze za one koji putem interneta kupuju jeftine stvari koje dolaze iz prekoocenaskih zemalja poput Kine.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu / SiB.hr

Europska komisija 5. prosinca donijela je odluku da će se od 2021. godine svi paketi, bez obzira na vrijednost, cariniti i na njih plaćati PDV! Podsjetimo, do sada su paketi male vrijednosti (do 160 kuna) bili oslobođeni carinjenja i plaćanja PDV-a.

Rima Joujou-Deljkić, hrvatska predstavnica Europske komisije u RH, ovu odluku pravda time da je dosadašnja praksa pokazala kako su prodavači sustavno deklarirali skupe proizvode poput pametnih telefona ili tableta kao proizvode s niskom cijenom, kako bi se okoristili sustavom oslobođenja od PDV-a, piše SiB.hr.

No svatko tko je imalo više naručivao takve proizvode izvana zna da nema veze što kineski proizvođači napišu kolika je cijena i koji je proizvod u pitanju, već da carinici od vas zahtjevaju račun, odnosno dokaz o plaćanju, a nerijetko i samo provjeravaju stvarnu cijenu na stranicama proizvođača. Drugim riječima, unatoč napisanoj niskoj cijeni na paketu, ti paketi u pravilu nisu prolazili bez carinjenja i to ne po toj maloj cijeni koju je napisao prodavač, nego po punoj cijeni, po plaćenom iznosu.

Osim PDV-a koji će se naplaćivati na baš sve proizvode, problem za online kupce su i troškovi carinjenja koji danas iznose oko 60 kuna! Što bi značilo da ako netko naruči privjesak za ključeve koji košta 8 kuna (+ 4,5 kune za uslugu uručenja malog paketa) platit ćete dvije kune PDV-a i oko 60 kuna carinskih troškova (19,5 kuna za slanje poziva za dostavu računa, 37,5 kuna za podnošenje pošiljke do 2 kg na carinski pregled, po 3 kune dnevno za ležarinu ako je paket teži od 0,5 kg). Dakle, proizvod koji vas u ovom trenutku košta 12,5 kuna, kroz par godina bi vas mogao ukupno koštati oko 70 kuna!

Više pročitajte na portalu SiB.hr.