Događanja

VAŽNA JE SVIJEST O PREVENCIJI

Obilježava se 11. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Na Cvjetnom trgu u Zagrebu od 10 do 14 sati obilježava se Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Ilustracija   FOTO:Tomislav Kristo / CROPIX
Piše: Media Servis

Glavni cilj akcije je educirati žene kako se preventivnim mjerama može izbjeći smrtnost od raka vrata maternice. Akciju organiziraju Gradski ured za zdravstvo i Hrvatska liga protiv raka. Rak vrata maternice u Hrvatskoj je jedno od najčešćih u žena između 20. i 49. godine života.

Glavni cilj ove javnozdravstvene akcije je osvijestiti žene o važnosti i načinima prevencije raka vrata maternice te ih informirati o dva postojeća nacionalna programa Ministarstva zdravstva RH koji su preduvjet sprečavanja raka vrata maternice u Hrvatskoj. To su edukacija i besplatno cijepljenje za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole protiv HPV-a te Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, naglasila je dr. Neda Ferenčić Vrban, glavna tajnica Lige protiv raka.

Uz podjelu letaka s najvažnijim informacijama te simboličnu, humanitarnu podjelu mimoza, građani će ove subote na Cvjetnom trgu imati prilike razgovarati s liječnicima i saznati sve što ih zanima o prevenciji i liječenju raka vrata maternice.