Razno

STRUČNJACI PREPORUČUJU

Muškarci s proširenom prostatom trebali bi smanjiti unos tekućine

Nakon 50. godine mnogi muškarci prisiljeni su često i hitno mokriti, za što je kriva proširena prostata, što se naziva benigna hiperplazija prostate (BHP), no ako su simptomi blagi tegobi je moguće doskočiti smanjenim unosom tekućine, preporučuju stručnjaci.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Hina

Oko 1,5 litre tekućine na dan - i ništa više od toga, bit će preporučena količna unosa tekućine, navodi Njemački Institut za kvalitetu i učinkovitost zdravstene skrbi (IQWIG).

Da bi izbjegli buđenje noću radi odlaska na zahod, muškarcima se preporučuje da ne piju  nikakvu tekućinu sat do dva prije odlaska na počinak. To se osobito odnosi na unos tekućina koje sadrže kofein ili alkohol jer imaju diuretička svojstva. 

BHP može otežavati lučenje mokraće jer povećani tlak pritišće uretru, mokraćnu cijev koja prenosi urin iz mokraćnog mjehura u penis. Ako tegobe otežavaju kvalitetu života ili se zakompliciraju pa se razvije infekcija urinarnog trakta zato što se ne uspijeva potpuno isprazniti mjehur, muškarci bi se trebali obratiti obiteljskom liječniku ili urologu koji će im propisati terapiju lijekovima.

Oko sedam od deset muškaraca koji se obrate liječniku zbog problema proširene prostate odlučuje se za takvu terapiju, navodi IQWIG.