Svijet

DUŽ AMERIČKO-MEKSIČKE GRANICE

Više od 400 smrtnih slučajeva zabilježeno 2017.

Unatoč tome što se nakon izbora predsjednika Donalda Trumpa prepolovio broj ilegalnih ulazaka preko američko-meksičke granice, broj smrtnih slučajeva među migrantima koji pokušavajući prijeći granicu prošle godine se povećao.

ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Hina

U izvješću Međunarodne organizacije za migracije (IOM) objavljenome u utorak navodi se da je najmanje 412 ljudi smrtno stradalo u pograničnom području prošle godine, u usporedbi s 398 godinu prije.

Od početka 2014. IOM je zabilježio najmanje 1468 smrti u tom području, rekao je glasnogovornik IOM-a u Ženevi.

"Povećanje broja smrtnih slučajeva posebno je zabrinjavajuće, jer dostupni podaci pokazuju da je prošle godine u SAD preko granice s Meksikom ušlo mnogo manje migranata", rekao je ravnatelj IOM-ova centra za analizu podataka o svjetskim migracijama Frank Laczko.

Jedan je uzrok u tome što ljudi prevaljuju dulje udaljenosti na ekstremnim vrućinama kako bi izbjegli granične ophodnje te je postalo teže pomoći  im, kaže se u izvješću.

Pogranične vlasti u SAD-u uhitile su malo više od 341.000 migranata prošle godine, u usporedbi s 612.000 u 2016.

Trump je tijekom izborne kampanje 2016. najavio da će potpuno zaustaviti imigraciju na južnoj granici SAD-a. Otada su granične ophodnje znatno postrožene.