Gost komentator

BRANKO BOGDANOVIĆ

Onog momenta kada se otkriju prave namjere aktera planirane podvale političari će se povući, a narod će preuzeti sudbinu u svoje ruke

Hrvatski agrar više ne postoji on egzistira u formi ostataka nekad respektabilnog izvora prehrambene industrije. Poljoprivreda je najžilavija grana privrede i treba iznimno umijeće da ju se uništi i ugasi. Ova činjenica dovoljno govori koliko je truda uloženo od strane uvoznih lobija i njihovih političkih marioneta da se zakonima o tobožnjoj brizi za hrvatskim seljakom zaustavi i onemogući njezin oporavak i razvoj.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Branko Bogdanović

Ni Svjetski ratovi nisu mogli uništiti selo i seljake koji su uvijek uspijevali oporaviti zemlju. Nije nama kriva EU regulativa već sistematsko i plansko uništavanje malih zemljoposjednika u korist velikih društava (kompanija) čija napuhanost ovisi o monopolu na tokove i cijenu poljoprivrednih proizvoda. Propadanje sela i poljoprivrede može se jednostavno objasniti ako želimo prepoznati izvor problema. Zamislite poziciju financijskih institucija kod kojih se zadužuju velike kompanije a istodobno financiraju razvoj i povećanje produktivnosti poljoprivredne proizvodnje. Ovim modelom financiraju se dva kraja istog lanca i direktno se izlažu dvostrukom riziku, riziku proizvodnje i riziku plasmana proizvoda. U konačnici će se ostvariti dobro osmišljena prevara kojoj nisu dorasle strukture državne vlasti te postaju alat u provedbi plana. Kroz razne kreditne zadruge, banke i leasing kuće pod krinkom povoljnog kreditiranja poljoprivredne proizvodnje upisom hipoteke na zemlju naivni seljaci su ostajali bez izvora njihovog suvereniteta i egzistencije. 

Svako kreditno zaduženje s visokim kamatama za poljoprivredu je propast iz razloga nesigurnog plasmana i nekontroliranih prihoda podložnih mnogim faktorima. Banke to znaju a opet pristaju kreditirati rizično poslovanje iz razloga osiguranja u smislu zaloga zemlje. Nemogućnost vraćanja kredita je vrlo vjerojatna, gotovo sigurna, pa se postavlja pitanje razloga ovakvog postupka banaka.

Slijedeća faza je ukrupnjavanje zemljišnih posjeda pod krinkom komasacije, podmetnutog zakona od strane bankarsko-tajkunske interesne grupe te je teško povjerovati da politika nije svjesna ozbiljnosti problema i količine manipulacije navedenih interesnih grupa.

Vidljivi su efekti ove smišljene igre na primjeru gdje bivši mali zemljoposjednici rade kao zaposlenici novih agro-tajkuna.

Kako na moru ne vrijede pravila kao na zemlji zakonodavac se svim silama trudi da pomorskog seljaka dovede u situaciju da može izloviti tri obroka dnevno za jednu osobu u kućanstvu. Ako poželi obrok za sve članove domaćinstva postoji u trgovini „kalifornijska smrznuta“ i to na akciji. Gledajući iz ovog ugla, briga za morskom faunom postaje smiješna i licemjerna te stoga navodi na sličnu interesnu skupinu koja traži i treba samo konzumersku i radnu populaciju. Mali vlasnici i poduzetnici, seljaci i mali poljoprivrednici, ribari i mali maslinari će uskoro biti zakonom zabranjeni.

Pokretanjem projekta Urbane aglomeracije Osijek je postao problem i rješenje za izradu strategije smislenih smjernica u razvoju sektora poljoprivrede. Vidljiva je orijentacija, bar deklarativna, u pokušaju spašavanja OPG-ova u čemu se ne primjećuje stručno elaborirana mapa puta. Osobnog sam mišljenja da se upornim pozivanjem na  bitnost saniranja tj. spašavanja navedenih osnovnih gradbenih poljoprivrednih jedinica ne mogu postići zacrtani ciljevi kako kroz nacionalnu strategiju pa tako niti kroz urbane aglomeracije. Rješenje problema primarne poljoprivredne proizvodnje treba sagledati u njezinoj sveukupnosti i sinergiji ostalih strateških dokumenata koji se tiču energetske dostatnosti regije, preradbenih kapaciteta, skladišnih mogućnosti i na posljetku ostatka ljudskog potencijala sposobnog za provedbu. Svi navedeni dokumenti i strategije moraju proći temeljitu analizu iz razloga promjenjivosti parametara a prvenstveno vodeći računa o demografskim poremećajima. Politika plaćanja mira nepravednim i često nepotrebnim subvencijama je politika prikrivanja nesposobnosti i nedostatka stvarne želje za suočavanjem sa razmjerima devastacije agrara kao i nesposobnost za donošenje pozitivnih i dugotrajni akata.

Onog momenta kada se otkriju prave namjere aktera planirane podvale političari će se povući a narod će preuzeti sudbinu u svoje ruke. Bez kredita čistim srcem i žuljevitim rukama proizvoditi će najfiniju i najzdraviju hranu na svijetu za malobrojni hrvatski živalj.

Branko Bogdanović