Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

''Slušati fantazmagorije ministara i njihove riječi znači ostati u tami otegotne prošlosti i čekati neizvjesnu budućnost''

"Slušati fantazmagorije ministara i njihove riječi znači ostati u tami otegotne prošlosti i čekati neizvjesnu budućnost. Ukoliko ta njihova javno izgovorena promišljanja postanu samozadovoljna politička praksa, tada se plašim da me sve to upućuje na zaključak da možemo očekivati još teže dane, kaže među ostali prof. Bosanac u svojoj novog kolumni.

Sjednica Vlade   FOTO:Bruno Konjevic / CROPIX
Piše: prof. Nedeljko Bosanac

U posljednih desetak dana vrlo je živa rasprava nastala nakon Tribine održane u Frannkfurtu, u organizaciji Hrvatsko-europske kulturne zajednice, pod nazivom "Nova hrvatska migracija". Na toj Tribini čule su se ingeniozne riječi o aspektima novog vala iseljeništva iz Hrvatske u Njemačku. Tu vrstu ingenioznosti pokazao je na Tribini u nekoliko rečenica g. M. Brkić. Čak te riječi imaju i prizvuk skrušenosti. M. Brkić: 'Što smo to učinili od naše države kad oni koji su ovdje rođeni više ne žele u njoj živjeti?'. 

Ovo pitanje je pitanje opstanka hrvatske države i naroda. Čak bi se to pitanje trebalo postaviti na prvo mjesto kada govorimo o prioritetima političkog djelovanja. 

Nadalje, M. Brkić ističe: "Moramo se zapitati koji je to razlog da se posljednjih sedam godina iselilo 250.000 državljana Republike Hrvatske".

Mislim da se ovom izjavom g. M. Brkić želi pomaknuti iz političke sjeni na političku pozornicu da bi zauzeo svoju poziciju u Stranci nakon njihovih unutarnjih turbulencija. 

Primijetili ste da je g. M. Brkić iznio iznimnu zabrinutost za stanje u naciji navodeći podatak da je iz naše zemlje iselilo 250 tisuća državljana u zadnjih 7 godina. Takvu visinu broja iseljenih nebi bez teškoća podnijela brojem puno veća zemlja od naše.

Zato držim, g. M. Brkić pokazuje političku pronicljivost i osjetljivost na stanje, ne u zemlji, nego u njegovoj Stranci. Ponekada sam u svojim tekstovima znao napisati kratki kritički osvrt na ranija istupanja u javnosti g. M. Brkića. Znate što? Sada, ne samo da ističem taj dio iz njegovog govora iz Frankfurta nego se kritički osvrćem i na dugi dio izgovorenih riječi na toj Tribini. M. Brkića: "Volio bih da u Hrvatskoj dođe vrijeme kada će HDZ i SDP napokon u miru razgovarati o budućnosti Hrvatske i da se razgovara snagom argumenta bez ikakvih ideoloških podjela". 

Dobro, ukoliko se taj scenarij g. M. Brkića zgodi, tada će sve za tu skupinu biti dobro jer razumiju politiku partije iz koje su izašli da bi ponovno ušli u nju. Nakon posvemašnje dezintegracije jedinstvene partije sada je vrijeme, kada je Vrag rekao svoje, za potpunu integraciju.

E', to bi tek dovelo do daljeg pražnjenja zemlje od stanovništva ali i nastavak gospodarstvenog i urbanog urušavanja.

Znate, držim da je u nas potreban radikalni zaokret u društvenom i političkom smislu, a u povijesnom smislu nama je potreban kvantni skok koji bi donio potiskivanje te dvije dominantne političke partije u prošlost. Iz te se prošlosti, sada u sadašnjosti bez budućnosti, ne mogu ideološki izvući jer su im noge u okovu strašnih događaja u kojima su kao vodeći politički akteri i arbitri sudjelovali. 

Nama su potrebni novi, suvremeni politički refleksi. Te nove političke snage moguće je prepoznati u izjavi B. Petrova: "'I zaista mislim da je ova zemlja vrijedna borbe iz dana u dan. Nije lagano, ali vrijedi.'. U trenu se sjetim riječi g. B. Petrova izgovorene u povišenom tonu sabornicima: 'počnite raditi u 8 sati, ne koristite 3 mj. godišnjeg odmora' i etc.

Ma, nikakve koristi od pomicanja radnog vremena unatrag i skraćenja godišnjeg odmora za zastuonike u Saboru. Znate zašto? Zato što je ta struktura zastupnika, a kojoj g. B. Petrov upućuje kritiku, cementiranog uma i sluha. Oni jednostavno nisu niti razumijeli, a niti su spremni prihvatiti takav prijedlog radne vrijednosti jer oni već 20 godina žive u košuljici vođe. Da, stranačkog vođe koji ima eskluzivno pravo širiti svoj politički naum na umove njegovog članstva, svjestan da je njihov razum blokiran pogodnostima, privilegijama i komformizmom saborskog zastupnika. Zastupnici sada neprekidno mantraju o 'sukobu interesa'. Dokle? Pa, zastupnici su u sukobu sa sukobom interesa građana što su ih izabrali da rade, a ne da cijelu naciju uvode u siromaštvo i oskudijevanje.

Eto, vidite takvu hrvatsku politiku zagovaraju. Suprotno od te politike je politika konstrukcije i rekonstitucije što je usmjerena na dobrobit nacije. 

Sada je valjda i mojim kritičarima jasno zašto pišem kritičke tekstove. 

Uostalom, mnogi čitatelji mojih kolumna upozoravaju me da nikakav moj napor, a niti odricanje neće potaknuti pozitivna kretanja i promjene na bolje u našoj zemlji. Kažu: 'Sve je otišlo predaleko, sve je izgubljeno!?'. 

Usprkos tome želim se suprotstaviti svima onima što kritički komentiraju riječi g. M. Brkića. On je ustvrdio da bi se i čitavo društvo trebalo upitati kako je nastala atmosfera koja pogoduje ovom egzodusu. Da nije tragično, bilo bi smiješno. U 28 godina hrvatske samostalnosti, HDZ je vladao dvadeset. Nećemo sada o tome kako ni onih SDP-ovih osam nije baš državi i njenim žiteljima donijelo blagostanje, ali sukus je priče da bi stranka koja upravlja zemljom gotovo od njenog osnutka morala imati barem približnu sliku o tome "kako je nastala atmosfera koja pogoduje ovom egzodusu?".

Možda je odgovor dao g. Strinavić: "Ovršni zakon nastao je voljom stranačke vojske koja je po naputku svojih šefova izručila preko 320.000 blokiranih građana u hranidbeni lanac javnim bilježnicima, odvjetnicima, Fini". Gledajte, ili je odgovor u poruci sa tiskovne konferencibe u Ministarstvu obrane što su je održali premijer i ministar. To što oni pričaju, u političkom smislu, komično je!

Povećali su vojni proračun na cca 400 mil. kuna. Ministar vojni sav je ozren i pomalo sretan dobacuje premijeru svoju riječ o zrakoplovima, a premijer odgovori kako se radi o "sitnici".

Dobro, ukoliko je kupovina vojnih zrakoplova sitnica onda je malo veća 'sitnica' 8 mlrd kuna gubitka u zdravstvu. 

Plaćaju savjetnike Agrokora 1 mil kuna na mjesec?

Ili je odgovor u rakciji Predsjednice koja za komentar upozorava ministra obrane i dodaje da bi se "svaki ministar trebao baviti svojim resorom".

Ma, tu se ne zna tko je tu vlast, tko tu ima kakve ingerencije, tko u Vladi zna što radi, što treba raditi ali i kada se treba suzdržati od komentara. Ali, ne! Ministri u Vladi sve se više postavljaju kao ''estradni ministri'. 

Čak komentiraju politički potez predsjednice, glede poziva upućenog srpskom predsjedniku g. A. Vučiću da posjeti Hrvatsku, što bi u političkom smislu moglo dovesti do političke stabilizacije i posredno do rasta i razvoja bilateralnih odnosa dvaju zemalja. Naravno i bolji život građana obje zemlje u smislu gospodarstvenih, kulturnih i svakih drugih bilateralnih odnosa. 

Slušati fantazmagorije ministara i njihove riječi znači ostati u tami otegotne prošlosti i čekati neizvjesnu budućnist. Ukoliko ta njihova javno izgovorena promišljanja postanu samozadovoljna politička praksa, tada se plašim da me sve to upućuje na zaključak da možemo očekivati još teže dane.

Valja nama preko političkog mosta, politika je duboka voda, do rekonstitucije hrvatskog društva i države.

Uostalom, sjetim se da je Europski poslanik iz Velike Britanije, euroskeptik koji je nazivan i autorom „brexita“ Nigel Farage, ocijenio u Beču da: " EU za deset godina neće postojati takva kakva je sada".

prof. Nedeljko Bosanac