EU

PORAZNA ANKETA

Četiri mjeseca pred izbore vladu vidi pozitivno samo 13 posto Slovenaca

Pozitivno mišljenje o radu svoje vlade u proteklom mjesecu ima 13 posto Slovenaca, a negativno 33 posto, dok je rad parlamenta negativno ocijenilo 42 posto ispitanika, pokazuju rezultati ankete koju je u ponedjeljak, četiri mjeseca pred redovite parlamentarne izbore, objavilo ljubljansko "Delo".

Borut Pahor   FOTO: Leon Vidic / DELO / CROPIX
Piše: HINA

 Kad bi izbori bili već ove nedjelje, najviše bi glasova, 19,5 posto, dobila stranka Marjana Šareca, lanjskog kandidata na predsjedničkim izborima i načelnika grada Kamnik, a slijede Stranka Socijalnih demokrata (SD) Dejana Židana s 13,1 posto i Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše s 11,4 posto, te potom Stranka modernog centra (SMC) premijera Mire Cerara 7,8 posto, pokazuje rezultat ankete koju je početkom mjeseca proveo vodeći slovenski dnevnik.

 Fenomen uspona popularnosti gradonačelnika Kamnika, koji  lani na predsjedničkim izborima bio konkurent Borutu Pahoru, tumači se kao izraz nepovjerenja birača prema starim, etabliranim strankama i želje da u politiku uđe mlađa generacija političara iako Šarec i nema čvrstog predizbornog programa, a nije poznato ni koja bi imena bila na njegovoj izbornoj listi za parlament.

 Što se tiče stranke sadašnjeg premijera Mire Cerara, ona na izborima u lipnju može računati na solidan rezultat, iako daleko od 34 posto, koliko je dobila na izborima prije četiri godine. Cerarov glavni koalicijski partner u sadašnjoj vladi Karl Erjavec sa svojom Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) bit će na predstojećim izborima znatno oslabljen, jer mu anketa pokazuje 3,5 postotno potporu, što znači da ulazak stranka u budući sastav parlamenta nije sasvim izvjestan s obzirom na izborni prag od 4 posto.

 S druge strane u budućim pregovorima o novoj vladi bit će jaka pozicija Židanovih socijaldemokrata (SD), koji bi po nekim analizama i anketama mogli računati i na najveći broj glasova do sada.

 Upitna je i pozicija koju će na izborima osvojiti lider oporbe i predsjednik slovenskih demokrata (SDS) Janez Janša, koji je nekim predizbornim anketama pri samom vrhu, dok po drugima gubi potporu birača i koalicijski potencijal za moguće sastavljanje buduće vlade.

(Hina)