Gospodarstvo

HRVATSKO SRBIJANSKI GOSPODARSKI FORUM

Vučić u HGK-u: Dobrodošli ste u Srbiji

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić prisustvovali su na Hrvatsko-srbijanskom gospodarskom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Vučić u HGK   FOTO:Tomislav Kristo / CROPIX
Piše: Media Servis

 Gospodarski forum otvorio je predsjednik HGK-a Luka Burilović koji je naglasio da je Srbija značajan gospodarski partner i da u Srbiji posluje više od 200 hrvatskih tvrtki. Burilović je izjavio da mu je drago što su se na jednom mjestu okupili vodeći predstavnici hrvatskog i srbijanskog gospodarstva i da je zadaća komora i Srbije i Hrvatske da stvaraju prilike poput gospodarskog foruma i suradnjom omogućavaju mogućnosti.

"Da gospodarstvo nađe svoj put i utječe na formiranje bolje gospodarske budućnosti naših dviju zemalja. Na tom putu vrata Hrvatske gospodarske komore su vam uvijek otvorena s jasnom porukom da kod nas u ovoj kući od svih politika nas zanima isključivo gospodarska politika", rekao je Burilović.

S Burilovićem se složio i predsjednik srbijanske privredne komore Marko Čadež koji je naglasio da je Vučićev posjet poruka gospodarske stabilnosti između dviju država.

Predsjednica Gabar-Kitarović izjavila je kako pridaje veliku važnost daljnjem širenju gospodarskih odnosa jer bi od toga i hrvatski i srpski narod imao velike koristi i naglasila je da hrvatsko-srbijanska gospodarska suradnja ostvaruje stalni napredak i uspon. Predsjednica je istaknula da je automobilska industrija jedno od područja s potencijalom za razvoj suradnje, a istaknula je i sektor prometa, građevinarstvo, te energetiku. Grabar-Kitarović pozvala je srbijanske tvrtke na veća ulaganja u Hrvatsku i potvrdila je predanost Hrvatske u izgradnji konstruktivnih odnosa između dviju država.

"Hrvatska Vlada i ja osobno želimo podupirati jačanje gospodarskih odnosa između Hrvatske i Srbije. Uvjerena sam kako će današnji forum dati onaj potrebni zamah širenju i produbljivanju naših gospodarskih veza, a time i našim sveukupnim boljim odnosima između dviju država", kaže Grabar-Kitarović.

Predsjednik Vučić, koji je na gospodarski forum došao nakon svojeg sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Jandrokovića. Vučić se zahvalio Grabar-Kitarović na otvorenom poticaju srbijanskim privrednicima da ulažu u Hrvatsku što, prema Vučiću, nije uvijek bio slučaj u prošlosti. Potvrdio je rast gospodarske suradnje između Hrvatske i Srbije.

"Uvjeren sam da će jačanje naših političkih veza doprinjeti daljnjem uklanjanju stega, barijera i birokratskih procedura u međusobnoj suradnji", izjavio je Vučić.

Srbijanski predsjednik je pozvao hrvatske privrednike da dođu i ulažu.

"Mislim da se stvari mijenjaju. Uvjeren sam da je hrvatska ekonomija, kako je rekao gospodin Burilović, potpuno otvorena i uvjeren sam da će hrvatska politika biti otvorenija i sasvim sam siguran da ćemo mi biti otvoreniji prema hrvatskim investitorima i još jedanput dobrodošli u Srbiju i dobrodošli u Beograd i želim vam svima mnogo uspjeha", naglasio je Vučić.