Politika

"BEZ IJEDNOG KONKRETNOG ODGOVORA"

HKS: Posjet Vučića rezultirao jednim velikim ništa

Posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj rezultirao je jednim velikim ništa, poručio je u utorak predsjednik Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Marijan Pavliček, ističući kako od Vučića nije dobiven ni jedan konkretan odgovor na otvorena pitanja.

HKS: Posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj rezultirao je jednim velikim ništa   FOTO:Cropix
Piše: Hina

"Unatoč brojnim neriješenim pitanjima, koja prvenstveno datiraju iz vremena Domovinskog rata, kao što su ratna odšteta, vraćanje otetog kulturnog blaga, priznavanje krivnje za agresiju na Republiku Hrvatsku, status hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i niz drugih, od gospodina Vučića nismo dobili niti jedan konkretan odgovor", ističe Pavliček u priopćenju.

Dodaje kako brojni održani sastanci samo potvrđuju konstantu srbijanske politike, odnosno negiranje krivnje iz vremena Domovinskog rata koju Srbija već godinama promovira, kako unutar vlastite države, tako i unutar europskih i svjetskih institucija.

Navodi i kako pojedini Vučićevi potezi, kao što je vraćanje matičnih knjiga iz općine Dvor na Uni, u najmanju ruku predstavljaju provokaciju te pokazuju koliko mu je istinski stalo do rješavanja otvorenih pitanja.

"Ovakvi i slični posjeti su poražavajući za hrvatsku vanjsku politiku, ali i ponižavajuća predstava za hrvatski narod. Stoga smatramo da Hrvatska, kao punopravna članica Europske unije, treba iskoristiti sve pravne mehanizme kako bi usporila i zaustavila daljnje pregovore Srbije s Europskom unijom, dok god se sva otvorena pitanja u potpunosti ne riješe, jer samo na istini ove dvije države mogu graditi stabilne i dobrosusjedske odnose", zaključuje Pavliček u priopćenju.