Osječko-baranjska

KANALIZACIJA JEDNA OD DUGOGODIŠNJIH ŽELJA

Općina Vladislavci uz pomoć županije rješava pitanje odvodnje

Izgradnja sustava odvodnje trenutačno je najveći infrastrukturni projekt na području Općine Vladislavci. Sve je još u fazi izrade projektne dokumentacije, ali općinsko čelništvo s puno optimizma ulazi u ovaj veliki kapitalni projekt. Na financijsku i tehničku potporu može računati i od Osječko-baranjske županije, čulo se na današnjem sastanku općinskog i županijskog čelništva u Vladislavcima.

župan Anušić na sastanku u Vladislavcima   FOTO:STV
Piše: Josip Dubrović / STV

Mala općina s velikim planovima i idejama. Iako raspolažu sa svega 3 milijuna kuna izvornih proračunskih sredstava, odnosno ukupno sa 6 milijuna, ne boje se velikih kapitalnih investicija.

Kanalizacija je jedna od dugogodišnjih želja.

"Projektna dokumentacija je zahtjevna, financijska sredstva su isto tako zahtjevna, u samoj projektnoj dokumentaciji su uključene općine Vladislavci, Vuka i Čepin za naselje Beketinci. Ide se u smjeru priključivanja na RV sustav Osijek, ne zaseban aglomeracijski sustav, nego na priključenje RV sustava na Osijek, jer smatramo da je to najkvalitetnije rješenje, buduće rješenje za naše općine", izjavio je Marjan Tomas, načelnik Općine Vladislavci

Projekt bi najvećim dijelom trebale financirati Hrvatske vode, a cilj je Općine da to bude omjer 90/10. O tome bit će više riječi već na sutrašnjem sastanku u Hrvatskim vodama u Zagrebu, a svoj dolazak najavio je i župan Ivan Anušić, kako bi dao logističku i tehničku potporu.

"Općina Vladislavci sa svojim vrlo skromnim resursima vrlo kvalitetno funkcionira i radi. Načelnik ima inicijativu, što je najbitnije, načelnik je tu već drugi mandat i čovjek apsolutno zna svoj posao, zna kada treba zatražiti pomoć županije, kada treba zatražiti pomoć ministarstva i evo dogovorili smo se da smo već sutra i u Hrvatskim vodama vezano upravo oko projekta sustava odvodnje", izjavio je župan osječko-baranjski, Ivan Anušić.

A u planu je Općine i izgradnja kuće oproštaja u općinskom naselju Dopsin te kupovina navalnog vatrogasnog vozila za DVD u Hrastinu, za što su dobili obećanje Županije o konkretnoj financijskoj pomoći.

Otvorena je i problematika napuštene zgrade Doma zdravlja u Vladislavcima.

"Objekat je napušten od trenutka kada je igrađen novi objekat Doma zdravlja i ovaj kao takav je ostao zapušten, jer zubom vremena i utjecajem ljudi je devastiran. Tražili smo podršku OBŽ kao većinskog vlasnika Doma zdravlja da se zauzme i s inicijativom pokrene, ili obnovu, ili pusti objekat u prodaju ili ga kao takvog privede nekakvoj svrsi", dodaje Tomas.

Dogovoreno je da Županija provede procjenu vrijednosti nekretnine kako bi se zgradu dalo na prodaju. U protivnom postoji i mogućnost da se privede određenoj svrsi.

Inače, župan Anušić na sastanku u Vladislavcima najavio je i kako ubuduće Županija u općinama i gradovima više neće sufinancirati više manjih kapitalnih investicija, s po 10 ili 20 tisuća kuna, već po jednu, ali vrijednu, sa značajno većim financijskim iznosima.