Osječko-baranjska

OBNOVLJEN VOZNI PARK

Novac za službena vozila koji nije bačen u vjetar – 9 novih vozila hitne pomoći

Kada se kupuju službena vozila poreznim obveznicima Republike Hrvatske već se diže kosa na glavi. Ipak, postoje slučajevi kada se milijuni ne daju za luksuzne limuzine nego za vozila koja služe spašavanju života. Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije dobio je 9 novih vozila vrijednih oko 4 milijuna kuna. Osim što je vozni park obnovljen on je sada i puno bolje opremljen kako bi hitne intervencije bile što učinkovitije, a unesrećeni primili što bolju prvu pomoć.

Novac za službena vozila koji nije bačen u vjetar – 9 novih vozila hitne pomoći   FOTO:Republika.eu
Piše: Antonio Bunoza / STV

Oko 2 milijuna i 200 tisuća kilometara godišnje pređu vozila Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije pri čemu se, između ostalog zbrine oko 25 tisuća hitnih pacijenata. Na raspolaganju su u svakom trenutku, a nova vozila svojom opremljenošću dižu standard na višu razinu.

"Jedan jako, jako veliki iskorak u odnosu na sva dosadašnja vozila je taj što imaju hidraulički ovjes. Taj hidraulički ovjes košta dodatnih oko 10 tisuća eura, ali on je posebno bitan i za sigurnost naših pacijenata i za rad naših timova u vozilu jer prilikom aplikacije lijekova zbog određenih odskakanja ovjesa ovdje je sad stvarno kao da se vozite na vodi", kaže ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije Silvana Sabo.

U njima je omogućen i bolji pristup pacijentu s obje strane prilikom reanimacije ili nekih drugih postupaka. Temperatura infuzije i druge opcije podešavaju se preko zaslona na dodir. U svakom se vozilu nalaze respiratori i vanjski masažeri srca. Zavod osim hitnih slučajeva, veliku kilometražu prelazi i prilikom drugih službi.

"Obavimo 24 tisuće sanitetskih prijevoza, 30 tisuća sanitetskih, međužupanijskih prijevoza i obavimo oko 7,8 međudržavnih prijevoza i inače uz sve to obavljamo i prijevoz dijaliziranih pacijenata i godišnje prevezemo oko 26 tisuća dijaliziranih pacijenata na hemodijalizu u bolnicu," dodala je Sabo.

Zajedno s vozilima za sanitetski prijevoz i rezervnim vozilima prosječna starost vozila Zavoda za hitnu medicinu trenutačno je oko godinu dana. Vrijednost jednog ovakvog novog vozila je oko 450 tisuća kuna, a za njihovu je nabavku županija osigurala 3 i pol milijuna kuna. Župan Ivan Anušić najavio je i projekt nove zgrade hitnog prijema u Osijeku. Sadašnja zgrada u Donjem gradu nije optimalno riješenje jer nije dovoljno dobro povezana s glavnim prometnicama u gradu.

"Radimo na frekvenciji, na mjestu koje će imati frekvenciju svih prometnih koridora koji su bitni i koji su ključni, glavni na podučju Osijeka da bi u svakom trenutku vozilo moglo izaći iz gradske gužve. U ovom slučaju to nije kao što vidite, dosta je stavljeno sa strane i na neki način imamo problem kada su gužve i kada je vrijeme povratka s posla da vozila hitne pomoći ne mogu na vrijeme izaći ili se vratiti u postaju tako da će se to raditi. U ovom trenutku razmišlja se o poziciji koja se nalazi preko puta mađarskog centra", rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Najprije je potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose, a onda će se započeti i sa samom izgradnjom, kazao je Anušić.