Politika

IZNENADNA OSTAVKA

Strmota o demografskoj obnovi: Ovo je folklor

U Banskim dvorima održana je 4. sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju. No sve je palo u sjenu iznenadne ostavke državnog tajnika resornog ministarstva Marina Strmote.

Marin Strmota   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Media Servis

 Kao i na zadnjoj sjednici u studenome, Vijeće je raspravljalo o pripremi i provedbi mjera demografske obnove, prije svega o proširenju broja korisnika dječjeg doplatka i povećanju dostupnosti vrtića diljem Hrvatske.

Ministrica Nada Murganić najavila je da bi Zakon o izmjenama o dječjem doplatku bio na Vladi već u svibnju, a 1. srpnja stupio bi na snagu. Tu je i 67 i pol milijuna kuna za sufinanciranje vrtića tj. prenamjenu objekata u skladu s planom otvaranja novih vrtića. Treća mjera je usklađenje vrtića sa smjenama bolje prilagođenim radnom vremenu roditelja. Za detalje je adresirala državnog tajnika. Strmota je posve neočekivano odgovorio na novinarsku opasku da je sve najavljeno javnost već čula prije tri mjeseca.

‘‘Točno. Slažem se s vama. Ovo je jedan veliki folklor. Nakon godinu i četiri mjeseca u Vladi kao demograf, mladi čovjek, smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno. S današnjim danom podnosim ostavku na mjesto državnog tajnika. Jer država izumire, Imamo najgore stanje u Hrvatskoj otkad postoji država. I pričati ovako neozbiljno o ovome, ja kao mlad čovjek, građanin Hrvatske, otac dvoje djece, nezaposlene supruge, nezaposlenih roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom. Hvala vam lijepa‘‘, rekao je Strmota i otišao usred konferencije za medije u Banskim dvorima.

Murganić nije krila iznenađenje ostavkom svog suradnika, no nije se dala smesti u izlaganju.

‘‘Pa naravno da nisam znala. To je možda i jedno nestrpljenje mladog čovjeka i znanstvenika. Statistički podaci nisu povoljni. Međutim, ono što svi ističemo, ova nepovoljna kretanja nisu nastala niti za vrijeme ove Vlade. Međutim, zaista je pritisak u javnosti i želja je da se učini više pred svima nama‘‘, rekla je Murganić.

Da Hrvatska više nema vremena čekati, pokazuju i alarmantni podaci o rekordno negativnom prirodnom prirastu. Kako je objavio Državni zavod za statistiku, lani je umrlih bilo čak 17.614 više nego rođenih, što je najveći populacijski minus u posljednjih sedam godina (rođenih je bilo 36.647 stanovnika, umrlih 54.261). Iako je riječ o privremenim podacima, konačni slijede tek u srpnju, jasno je da promjena negativnog populacijskog trenda, nažalost, nije na vidiku.

Resorna ministrica, međutim, ne gubi nadu, već umiruje i demografsku uzbunu i zabrinutost javnosti.

‘‘Ovo su tri vrlo značajne mjere koje su sada u potpunosti razrađene. I one će očekujemo u dogledno vrijeme polučiti jedan uspjeh. Svi mi imamo pravo na razočaranja, ali u našem poslu treba biti i uporan i dosljedan. I svakako ćemo na ovom cilju i nastojati, na revitalizaciji naše države‘‘, poručila je Murganić.

U međuvremenu, osim što nas je sve manje, sve smo siromašniji. Svaki peti stanovnik Hrvatske oskudijeva u osnovnim potrepštinama, ne može platiti režije, živi u mizernim stambenim uvjetima, upozoravaju iz Hrvatske mreže protiv siromaštva. Najugroženiji su stariji i osobe s invaliditetom, nezaposleni i djeca koji gotovo da nemaju šanse izaći iz tog začaranog kruga.

Dokidanje siromaštva stoga je prvenstveno političko pitanje, upozorio je predsjednik HMPS-a Nino Žganec. Pametnom preraspodjelom javnog novca, ističe, svakome je u Hrvatskoj moguće osigurati dostojan život.A na Svjetski dan socijalne pravde Savez samostalnih sindikata Hrvatske upozorio je kako bez kvalitetnih radnih mjesta i dostojanstveno plaćenog rada ne može biti ni socijalne pravde, a ni toliko spominjanog demografskog oporavka.