Kazalište

PRVA PREMIJERA U 2018. GODINI

U osječkom HNK-u premijerno izvedena komedija "Lukava udovica"

Komedija Carla Goldonia "Lukava udovica", u režiji Želimira Mesarića, u petak navečer premijerno je izvedena u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), a to je prva premijera toga kazališta u 2018. godini.

HNK Osijek   FOTO:STV
Piše: Hina

Radnja predstave, koja se u originalnom djelu zbiva u Veneciji u 18. stoljeću, u ovoj adaptaciji premještena je u Osijek 1900. godine, a intendant HNK-a Božidar Šnajder ističe kako je ovo  "lagana i pitka komedija", s vremenskim i prostornim pomakom, koji stvara dojam da se vremeplovom putuje u 1900. godinu, u vrijeme osječke secesije, bezbrižnosti i dobrog života.

Puno je rada uloženo kako bi se dočaralo to vrijeme, kako bi svaki lik bio profiliran, i da bi to bila kompaktna, pitka cjelina za zabavu, uživanje i opuštanje u kazalištu, ocijenio je Šnajder.

Redatelj Mesarić ističe da je Goldoni kao pisac jako podatan za izmještanje u vrijeme i prostor, a iako je radnja premještena u Osijek na početak 20. stoljeća, ovu su predstavu nastojali raditi iz suvremenog osjećaja današnjih ljudi.

To je djelo iz nekog drugog vremena, ali ga ne možemo raditi izvan konteksta i osjećaja vremena u kojem živimo. Napravili smo ljupku i otmjenu komediju, ali predstavu toga žanra  nije lako napraviti i radili smo vrlo ozbiljno, ocijenio je Mesarić.

Adaptacije Goldonija nisu nikakva novost i javljaju se od početka njegove dramske karijere u 18. stoljeću, rekao je dramaturg Davor Špišić. Napominje kako su premještanjem radnje u drugačiji vremensko-prostorni kontekst uspješno prilagodili Goldonievo prikazivanje nacionalnih i kulturalnih stereotipa, kroz uloge četiri prosca, koje u originalnom tekstu predstavljaju Francuz, Špajolac, Talijan i Englez, a u ovoj adaptaciji beogradski bankar, mađarski petrolejski magnat, sefardski Židov iz Sarajeva i iločki grof pred bankrotom.

S obzirom da se u podtekstu provlači jaka ženska priča i feministički naboj, tu smo razinu adaptacijom nastojali još više pojačati, rekao je Špišić.

U predstavi su, uz ostale, nastupili Ivana Soldo-Čabraja, Matea Grabić-Ćaćić, Ivan Ćaćić, Vjekoslav Janković, Duško Modrinić, Aljoša Čepl i Areta Ćurković.

Scenograf predstave je Miljenko Sekulić, kostimografkinja je Danica Dedijer, glazbeni suradnik je Igor Valeri, a suradnik za scenski pokret je Vuk Ognjenović.