Politika

BESKRUPLOZNA GRABEŽ POLITIČKE NOMENKLATURE

HNS-ovog uhljeba Kunu, nakon što je ukrao županijski mandat HSLS-u, iz Županijske skupštine izbacio bivši HDSSB-ov uhljeb Darijan Rudan!

Svaki politički transfer ili aktiviranje mandata donosi određene beneficije političkoj organizaciji ili određenim pojedincima. Tomislav Kuna se zasada preračunao, ali ovo aktiviranje vijećničkog mandata Rudanu uz dosadašnje prihode od gotovo 90.000 kuna od članstva u Nadzornom odboru Vodovoda-Osijek donosi i novih više od 30.000 kuna vijećničke skupštinske naknade te unapređenje i povećanje plaće u Zavodu za stanovanje za gotovo dodatnih 90.000 kuna u mandatu, a što dodatno ukupno u džep donosi preko 200.000 kuna.

HNS-ovog uhljeba Kunu, nakon što je ukrao županijski mandat HSLS-u, iz Županijske skupštine izbacio bivši HDSSB-ov uhljeb Darijan Rudan!   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / I.T.

Kuna nije vratio ukradeni mandat, ali je ostao bez njega

"Moram apelirati na gospodina Kunu kao čovjeka da vrati mandat koji je dobio. Mandat nije osvojio Kuna, već zajednička koalicija HDSSB-HSLS-ABU", rekao je predsjednik gradske organizacije HSLS-a u Osijeku Mario Festetics, prije samo desetak dana na konferenciji za medije koju su zajednički održali HSLS i HDSSB u Osijeku.

Podsjećamo, na prošlim lokalnim izborima prije nešto manje od godine dana, HDSSB, HSLS i ABU potpisali su sporazum o zajedničkom izlasku na izbore u Osječko-baranjskoj županiji za 2017. godinu, a u njemu je definirano, ukoliko zajednička lista prijeđe izborni prag, ali osvoji manje od 5 vijećničkih mandata, kandidat HSLS-a sa 5. mjesta na listi ulazi u Skupštinu kao zamjena za jednog od izabranih vijećnika HDSSB-a. Inače, HDSSB je na prošlim lokalnim izborima osvojio 4 županijska mandata, a njihov kandidat za župana Karlo Šatvar doživio je opći potop.   

Bez obzira na katastrofalan rezultat HDSSB-ova dvojca Vulina i Šatvara, HDSSB je ispoštovao odredbu sporazuma i četvrti mandat ustupio HSLS-u kao koalicijskom partneru na lokalnim izborima, tako da je županijski mandat HDSSB-a na kojem je bio kandidat Darijan Rudan ustupila HSLS-u kao koalicijskom partneru, a Rudan je HDSSB-ov mandat stavio u mirovanje.

Na upražnjenu stolicu Županijske skupštine tom je prilikom zasjeo HSLS-ov čelni čovjek Tomislav Kuna, koji je prije desetak dana kao županijski vijećnik Skupštine osječko baranjske županije s mandatom prebjegao u HNS.

Rudan ponovno ukrao mandat HSLS-u

Taj čin Kune oštro je osuđen od strane HSLS-a i HDSSB-a, a tom prilikom uz Maria Festeticsa i Branimir Glavaš je bez "dlake" na jeziku Kunu nazvao lopovom jer je mandat ukraden prvo HDSSB-u, a zatim i samom HSLS-u, kojem ga je HDSSB ustupio poštujući predizborni koalicijski sporazum.

PROČITAJTE''Tomislav Kuna ukrao je mandat, prvo HDSSB-u, a onda i vlastitoj stranci, a Vulin, Šatvar, Palić, Boras i Rudan su političke fukare i bezveznjaci!''

Odmah poslije izbora, a par dana nakon konstituiranja Županijske skupštine i Gradskog vijeća grada Osijeka Vulin i Šatvar su napustili HDSSB, ali su sa sobom ponijeli i HDSSB-ove mandate i proglasili se nezavisnim vijećnicima, a nedugo nakon toga iz HDSSB-a su izbačeni Darijan Rudan i nekadašnji tajnik HDSSB-a Davor Boras, koji je također ukrao mandat svojoj bivšoj stranci. Naime, Boras je HDSSB-ov mandat stavio u mirovanje kako bi uspio zadržati poziciju direktora (sada HDZ-ove) Slobodne zone Osijek, a u Županijsku skupštinu poslao zamjenskog vijećnika Velimira Goluba koji je također izbačen iz HDSSB-a. Prethodno je i njegova lojalnost dodatno učvršćena imenovanjem na mjesto predsjednika nadzornog odbora Ukopa.

PROČITAJTEIz HDSSB-a izbačeni Zoran Vinković, Davor Boras, Darijan Rudan i Velimir Golub!

Glavaš je tom prilikom rekao da se kako je na sceni jedna politička korupcija ljudi koji su sasvim slučajno zalutali u politiku, koji se bave politikom, a ne zbog ideoloških ili političkih uvjerenja već zbog osobnih financijskih interesa, te da su u igri gotovo 2 milijuna kuna u ovom mandatnom ciklusu koje će spomenuti strpati u vlastite džepove. Aktere tih događanja nazvao je političkim fukarama, prostitutkama i političkim bezveznjacima, a samu lokalnu političku scenu nazvao je dnom dna hrvatske politike.  

Međutim, prije četiri dana bivši HDSSB-ovac Darijan Rudan, podnio je u Tajništvo Osječko-baranjske županije zahtjev za aktiviranjem mandata vijećnika u Županijskoj skupštini, a što znači da je aktiviranjem mandata, automatski eliminirao iz Županijske skupštine danas HNS-ova vijećnika Tomislava Kunu i time županu Ivanu Anušiću/skupštinskoj većini donio još jedan siguran skupštinski mandat. Naime, poznato je kako je Rudanova sestra Kseni, inače bivša članica HDSSB-a, prije nešto više od mjesec dana podnijela online pristupnicu radi ulaska u HDZ, iz čega nije teško zaključiti kakvi su planovi i namjere osječanima dobro poznate nekada HDSSB-ove uhljebničke obitelji Rudan.

''Je.. mi se za stranku''

Ovo aktiviranje vijećničkog mandata Rudanu uz dosadašnje prihode od gotovo 90.000 kuna od članstva u Nadzornom odboru Vodovoda-Osijek donosi i novih više od 30.000 kuna vijećničke skupštinske naknade, te unapređenje i povećanje plaće u Zavodu za stanovanje za gotovo dodatnih 90.000 kuna u mandatu, a što dodatno ukupno u džep donosi preko 200.000 kuna.

Inače, Darijan Rudan je svoj politički položaj u HDSSB-u cijelo vrijeme je koristio isključivo za osobni prosperitet kako sebe, tako i svoje obitelji, disproporcionalno njihovim sposobnostima i stranačkom doprinosu. Naprotiv, kako nam prenosi revoltirani izvor iz HDSSB-a, tijekom izborne noći u svibnju mjesecu nakon loših izbornih rezultata, pred 10-ak stranačkih kolega Rudan je izjavio: ''je.. mi se za stranku''.

Nakon što je svoje uhljebničke godine provodio jedno vrijeme u Slobodnoj zoni Osijek, pa zatim na funkciji direktora Zavoda za stanovanje Osijek, nakon izgubljenih izbora 2013. godine tavorio je u "Stambenom" na relativno loše plaćenom radnom mjestu likvidatora i to u vrijeme kada je ukradeno više od dvije stotine tisuća kuna gotovine iz tvrtke, a što policija nikada nije riješila. Podsjećamo kako je u travnju 2014. godine tijekom uskrsnog vikenda još i danas nepoznata osoba ukrala oko 220.000 kuna iz blagajne Zavoda sa stanovanje, a da to razbojništvo i gotovo četiri godine poslije nikada nije riješeno, a niti je za tu krađu nitko od odgovornih odgovarao.

Lopov nikada nije pronađen

Pravda se tada i danas aktualni direktor Zavoda za stanovanje Bojan Bodražić kako bi volio da se  da se riješi pitanje krađe novca iz blagajne, ali mu se želja do danas nije ispunila. Tom prilikom je rekao kako to nije prvi puta da se u blagajni u Zavodu za stanovanje krade, da se to i prije njega događalo i da mu nije odgovarao način kako je to do tada bilo uređeno, da bi naposljetku ukinuo blagajnu kako se više ne bi kralo - (Glas Slavonije 2.kolovoza 2016.)

Kako se kralo i tko je krao Bodražić tom prilikom nije objašnjavao, a to očito nije zanimalo ni gradonačelnika Vrkića, budući javnost nikada nije izvještena o tom i sličnim slučajevima. Da je Vrkić bio zadovoljan radom aktualnog direktora Zavoda za stanovanje, ali i bivšim direktorom Darijanom Rudanom, potvrđuje i činjenica da mu je prije nešto manje od godine dana, neposredno nakon rebalansa gradskog proračuna 2017. godine, plaća podignuta gotovo dvije tisuće kuna kako tvrdi naš izvor. HDSSB-ovci se netom prije sudbonosnih izbora dodatno prostituiraju i podržavaju Vrkićev rebalans isključivo kako bi se Darijanu Rudanu povisila plaća. Naravno, gradonačelnik Vrkić pristaje, svjestan da time kompromitira kampanju svog protukandidata i budućeg koalicijskog partnera u vidu Dragana Vulina.

Pojeli janjca iz Krčenika  

Da sve to nije bilo slučajno, niti i iz razloga poboljšanja i racionalizacije radnih mjesta u Zavodu za stanovanje kako objašnjava Bodražić, već dapače, kako je sve unaprijed dogovoreno sa najvišim gradskim vrhom potvrđuje i samohvala novopečenog pomoćnika direktora Rudana kako je nakon unapređenja i povišice, organizirana i jedna veselica u jednoj aljmaškoj vikendici. Interesantno je da su se u predvečerje izborne kampanje tamo okupili ''ljuti politički protivnici'', te gradska i "stambena" vrhuška, a jedan janjac je to veselje Rudanovih platio glavom.

Sve u svemu, simpatično je i simptomatično to što je janjac koji je do kostiju u jednom danu pojeden (kako se Rudan sam hvalio po svojoj bivšoj stranci), bio ojanjen i utovljen u rodnom Krčeniku osječkog gradonačelnika, a koji je bio i glavni uzvanik na aljmaškoj fešti.

Nekoliko mjeseci kasnije, u novoj koalicijskoj kombinaciji Rudan je unaprijeđen u pomoćnika direktora "Stambenog". Naime, nakon upita Zavodu za stanovanje Osijek direktor Bodražić je odgovorio kako je Darijan Rudan bio zaposlen na radnom mjestu referenta knjigovodstvenih poslova sa prosječnom mjesečnom plaćom od 7.500 kuna, a radi poboljšanja i racionalizacije radnih mjesta u Zavodu za stanovanje Rudanu je ponuđeno radno mjesto pomoćnika direktora sa plaćom koja je povećana još za dodatnih 13,3 %.