Osječko-baranjska

122. OBLJETNICA SMRTI ANTE STARČEVIĆA

HSP: ''Trebamo slijediti Starčevićev put i ideje''

Danas je 122. obljetnica smrti doktora Ante Starčevića, Oca hrvatske Domovine i utemeljitelja Hrvatske stranke prava. Tim povodom predstavnici HSP-a grada Osijeka i Osječko-baranjske županije položili su vijenac i zapalili svijeće podno spomenika Starčeviću na središnjem osječkom trgu koji nosi njegovo ime.

Počast HSP-ovaca svom utemeljitelju   FOTO:STV
Piše: Josip Dubrović / STV

Počast HSP-ovaca svom utemeljitelju. Smatraju ga najvećim sinom hrvatskoga naroda. Bio je, kažu, rodoljub i promotor hrvatske nacionalne ideje, zbog čega je i dobio naziv i titulu Oca Domovine.

Stračevićeve su poruke svevremenske i trebali bi ih i danas slijediti, poručuju iz HSP-a.

"Danas, baš na obljetnicu Oca Domovine, možda je nužno i potrebno spomenuti se jedne odluke, koja se donosi na nacionalnoj razini, gdje Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću donosi jednu odluku koja će biti po hrvatske nacionalne interese dosta loša. Ante Starčević bi nam i u toj situaciji rekao da nam uvozne ideologije, da nam uvozni lobiji i utjecaji ne trebaju, da mi imamo svoju hrvatsku državu, da mi imamo hrvatska pravila igre", rekao je Drago Marković iz HSP-a.

Nažalost, vrijednosti koje je zastupao Ante Starčević danas se u Hrvatskoj, zemlji u kojoj je politika postala najunosnija djelatnost, a osobni interesi ispred općih, jako malo poštuju, upozoravaju iz HSP-a. Postoje, kažu, samo rijetke grupacije ljudi koje istinski zastupaju djela i nauk Oca Domovine.

"Ne znam koliko je široj javnosti poznato da je Otac Domovine kao zastupnik u tadašnjem Saboru svu svoju plaću na riječkom korzu prvoga u mjesecu dijelio sirotinji, a ostavljao sebi samo onoliko koliko mu je nužno i potrebno za život. Što mi danas imamo ovdje kad su takve stvari u pitanju?", pita Marković.

Pozitivnih pojediničanih primjera ima i danas, ali kamo sreće kada bi svi današnji političari u Hrvatskoj slijedili put i postupke doktora Ante Starčevića, zaključuju HSP-ovci.