Osječko-baranjska

BRANKO BOGDANOVIĆ

Tražiti ljude koji su nestali, na nivou gradonačelnika, apsurd je koji još nisam doživio!

Komentator Branko Bogdanović gostujući u Temama dana STV-a komentirao je brojne društvene teme. Govora je bilo o imenovanju novog povjerenika za Agrokor, mogućem opozivu Martine Dalić, dva zagrebačka prosvjeda - onaj učitelja i onaj najmoprimaca, odnosu stranaka u Saboru, njihovim rejtinzima, odluci Vijeća o pozdravu "Za dom spremni'. No, posebno je „oštar“ Bogdanović bio govoreći o Osijeku, odnosno gradonačelniku Vrkiću kojega je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović imenovala posebnim povjerenikom za nestale osobe.

Piše: Republika.eu

Upitan, je li Vrkić prava osoba za takvo što, Bogdanović je rekao: „Njegova je uloga u reintegraciji bila ograničena. Tu je bila Vesna Škare Ožbolt, i bila je direktna komunikacija predsjednika Tuđmana, predsjednika Miloševića, to se na neki način odvijalo po scenariju koji nije imao alternative. Vojnom silom jednostavno je bilo neprihvatljivo ići u čišćenje teritorija koji je bio vrlo blizu granice sa Srbijom. Dakle, mirna reintegracija nije imala alternativu, oni su znali da se moraju integrirati u državu u kojoj realno žive. Uloga gradonačelnika Vrkića sada u istraživačkoj ulozi, da on traži gdje su grobovi, gdje su nestali, mislim da to sa mirnom reintegracijom nema apsolutno nikakve veze.

Tražiti ljude koji su nestali, na nivou gradonačelnika, jeapsurd koji ja još nisam doživio, kaže Bogdanović.

Mislim da su to nespojive funkcije i da gradonačelnik apsolutno nema nikakve veze s tim, i da to treba raditi onako kako se do sada radilo. Ili ekstremno visoko podići taj problem, znači na nivou predsjednika država, ili ga spustiti na nivo onih ljudi koji to mogu odraditi tajno“, zaključio je Bogdanović.