Gospodarstvo

KAKO UBRZATI INVESTICIJE?

Guverner HNB-a: Investicije su ključan faktor rasta Hrvatske

Što je moguće učiniti da se investicije u Hrvatskoj ubrzaju, pokušali su dokučiti ekonomisti, političari, međunarodni stručnjaci i investitori na konferenciji 'Investicije - pomicanje granica produktivnosti' održanoj u HNB-u u suradnji s Europskom investicijskom bankom.

HNB   FOTO:Google Maps
Piše: Media Servis

Investicije su za Hrvatsku važne jer su jedan od glavnih faktora rasta. ''Trenutno se nalazimo u fazi oporavka, a da bismo dostigli ostatak Europe, potrebna nam je viša stopa dugoročnog rasta'', istaknuo je guverner HNB-a Boris Vujčić.

"Investicije su ključan faktor i tema ove konferencije je što je moguće napraviti da se investicije ubrzaju jer one su onaj faktor koji će na kraju omogućiti da rastemo brže ili sporije", rekao je Vujčić.

''Kada govorimo o investicijama, nije samo kapital u pitanju, nego investiranje u ljude, inovacije i tehnološki progres'', istaknula je ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Vlada je usmjerena na uravnotežavanje ovih segmenata, a tri su prioriteta:

"Bolja i brža korištenost EU sredstava, mjere usmjerene na poboljšanje investicijskog okruženja i horizontalne reforme usmjerene na poboljšanje funkcioniranja institucionalnog sustava", dodala je Dalić.

Od članica EU-a Hrvatska i Grčka imaju najnižu stopu rasta BDP-a u četvrtom tromjesječju 2017. objavila je Europska komisija.

A ovako Dalić gleda na usporavanje:

"Jedan manji prekid u kontinuiranom trendu rasta BDP-a. Uz sve to stopa rasta u prošloj godini nešto je niža od 3 posto i mislim da je to dobar rezultat".

Povećanje potencijalne stope rasta ovisi o dvije stvari, dodao je Vujčić:

"Aktiviranje radne snage, veća akomulacija kapitala odnosno investicije. A da bi se investicije povećale, potrebno je promijeniti poslovnu klimu. Što znači regulatorne promjene, olakšavanje poslovanja i to je upravo ono što najviše može pomoći investicijama, plus obrazovanje".