Osječko-baranjska

HRVATSKO-MAĐARSKI POLJOPRIVREDNI FORUM

U tri godine utrostručena trgovinska razmjena Osječko-baranjske županije i Mađarske

Osječko-baranjska županija i mađarska županija Baranja osim imena i granice dijele i brojne druge zajedničke osobine, među kojima je i oslanjanje na poljoprivredu kao najvažniju gospodarsku granu. Suradnju između hrvatske i mađarske Baranje upravo na području poljoprivrede nastoji produbiti i Generalni konzulat Mađarske u Osijeku. U suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom organizirali su stoga hrvatsko-mađarski Poljoprivredni forum u Osijeku.

Hrvatsko-mađarski Poljoprivredni forum u Osijeku   FOTO:STV
Piše: Dino Perković / STV

U posljednjednje tri godine vanjsko-trgovinska razmjena Osječko-baranjske županije s Mađarskom se utrostručila te sada iznosi gotovo milijardu kuna godišnje, a prednjače poljoprivredni i prehrambeni proizvodi. Mogućnosti suradnje između Osječko-baranjske županije i susjedne mađarske županije Baranje na području poljoprivrede su značajne, kako u povećanju trgovinske razmjene, i zajedničkim projektima, tako i u razmjeni znanja i iskustava.

"Naravno da su puno duže od nas u Europskoj uniji, da su oni tu prvu fazu svih onih problema koji se ticalo EU natječaja prošli. Da li su to u dovoljnoj mjeri iskoristili, o tom potom, jelda, međutim upravo na tim njihovim, na neki način nedostatcima koje su iskazivali u tom periodu prije nas treba temeljiti nekakva iskustva i prikupljati znanja da ne ponovimo iste greške", kaže predsjednik Gospodarskog vijeća HGK Osijek Zoran Kovačević.

Prednosti suradnje svjesni su i na mađarskoj strani. Generalni konzulat Republike Mađarske u Osijeku već duže vrijeme radi na produbljenju gospodarske suradnje dviju zemalja, a posebne napore ulažu u pograničnim područjima, što uključuje i dvije baranjske županije.

"Budući da je na ovom području Baranje, i mislim pri tom na Baranju u cjelini, s obje strane granice poljoprivreda najvažnija gospodarska grana, onda se samo po sebi nameće da ćemo upravo u toj gospodarskoj grani najviše i surađivati", kaže generalni konzul Republike Mađarske u Osijeku Antonio de Blasio.

Upravo zato organiziran je i Poljoprivredni forum o agroekonomskim mogućnostima na području mađarske i hrvatske županije Baranje. Uz predstavnike Hrvatske gospodarske komore, te poljoprivrednike i poduzetnike iz Hrvatske sudjelovali su i predstavnici Nacionalne poljoprivredne komore županije Baranje, kao i članovi predstavništva Mađarske nacionalne trgovačke agencije u Hrvatskoj.

"Ured namjerava i u budućnosti pomoći i sudjelovati u organizaciji i ovakvih programa, ali i pomoći svima onima koji traže partnere u Mađarskoj, odnosno mađarskim firmama koje traže partnere u Hrvatskoj da se međusobno pronađu i da na obostrano zadovoljstvo surađuju", kaže voditeljica predstavništva Mađarske nacionalne trgovačke agencije u Hrvatskoj Zorica Paliž Toth.

U okviru foruma sudionici su doznali više o stanju poljoprivrede u Osječko-baranjskoj županiji te u županiji Baranja u Mađarskoj, predstavljena je Mađarska nacionalna trgovačka agencija, kao i mogućnosti poslovne suradnje, a sudionici su imali i prigodu kroz druženje ostvariti kontakte i poslovne prilike.