Republika TV

MEĐU PRVIMA STALI U OBRANU DOMOVINE

27 godina ponosa i slave Specijalne jedinice policije "Orao" Osijek

U prvim danima stvaranja samostalne Hrvatske kao i na samom početku Domovinskog rata među prvima su u obranu novostvorene države stali pripadnici specijalne policije te su ujedno među prvima njihovi pripadnici i dali svoje živote. Prije 27 godina u Osijeku je osnovana i Specijalna jedinica policije "Orao" čiji su pripadnici sudjelovali u svim važnijim bitkama Domovinskog rata, kao i u akcijama "Bljesak" i "Oluja".

Piše: Dino Perković / STV

Diljem Hrvatske 15. ožujka 1991. godine naredbom ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca počelo je ustrojavanje Posebnih postrojba policije. No, na području istočne Hrvatske, odnosno gradu Osijeku kojem je tada posebno prijetila velikosprska agresija prva Jedinica za posebne namjene "Orao" ustrojena je 12 dana ranije – 3. ožujka.

U prvim danim Jedinicu za posebne namjene Orao činile su matična postrojba u Osijeku te vodovi u gradovima u okruženju: Đakovo, Našice i Orahovica, što je ukupno iznosilo 230 djelatnika. U postrojbi su manji dio činili policajci hrvatske nacionalnosti iz bivšeg sustava, a većinu policajci – vježbenici, odnosno dragovoljci. No, ubrzo je postrojba porasla.

Najveći obol pripadnici Specijalne jedinice policije dali su upravo na području istočne Hrvatske.

Naslijeđe Jedinice za posebne namjene "Orao", zatim Specijalne jedinice policije Osječko-baranjske "Orao" danas nastavljaju pripadnici osječke specijalne policije koji i u mirnodopskim uvjetima pokazuju istu spremnost kao i njihovi prethodnici. 27. obljetnica osnutka "Orlova" obilježena je osim polaganjem vijenaca ispred spomen obilježja Policijske uprave i Svetom misom za poginule pripadnike. Monografiju Specijalne policije u Domovinskom ratu predstavio je u okviru obilježavanja obljetnice general pukovnik Mladen Markač – ratni zapovjednik specijalne policije.