Osječko-baranjska

''DIJALOGA S GRADOM VIŠE NEMA''

Stanovnici Filipovice žele pristupnu cestu

Stanovnike osječkog naselja Filipovica okupio je tamošnji HDZ ispod osječke Južne obilaznice. Traže izgradnju pristupne ceste, a koja bi povezala Bistričku ulicu u Filipovici sa ulicom sv. Leopolda Bogdana Mandića. Već godinama upozoravaju na prometnu izoliranost, a izgradnja ove prometnice olakšalo bi im povezanost s gradom, čiji su sastavni dio.

Stanovnici Filipovice žele pristupnu cestu   FOTO:STV
Piše: Marin Ćurić / STV

Iz Filipovice, ispod južne obilaznice do Mandićeve. Tako ovdašnji stanovnici zamišljaju prometnicu koja bi im uvelike skratila put do grada i lakše ih povezale s njim.

Kad se gradio krak obilaznice, ostavljen je profil za prolazak ceste ispod – kažu u Filipovici. Uvrštavaju je na popis kapitalnih investicija već više od 5 godina, no svaki put budu odbijeni. Stanje je neodrživo, treba nam cesta – kažu Filipovčani. 2015. održan je sastanak u osječkoj Gradskoj upravi na ovu temu.

"Gdje smo dobili naputak da se obratimo tim ljudima koji tu imaju čestice na tom koridoru, čak postoje neka dva voćnjaka. I obavili smo s njima razgovore, čak je bila i neka sugestija Grada da ti ljudi bez materijalne nadoknade ustupe to zemljište, oni su normalno, rekli da to ne žele, da žele stanovita obeštećenja", kaže Zdravko Nalio.

Potom se pokušalo pješački prijelaz preko željezničke pruge, pored kojeg su se danas okupili, pretvoriti u cestovni i povezati se s Bosutskim naseljem. No to je zbog sigurnosnih razloga odbijeno. Od tada, kaže Nalio, dijaloga s gradom više nema.

"Pozivamo Grad Osijek, instituciju gradonačelnika, kako smo dosad i razgovarali, da se za ovu kalendarsku godinu iznađu stanovita sredstva koja će biti dostatna za realizaciju ovog projekta pristupne ceste Filipovica-Vinkovačka cesta ili Ulica Sv. Leopolda Mandića, da se dozvole koje su potrebne što žurnije osiguraju", dodaje Nalio.

I autotržnica svake nedjelje otežava promet u Filipovici jer je od velike količine vozila gotovo nemoguće proći, pa tako i hitnim službama, upozoravaju stanovnici. No, muka dolaska do grada traje svaki dan u tjednu.

"Izgubite vrijeme svaki puta kad idete okolo, a izgubite i gorivo jer svaki puta pravite par kilometara više nego što ustvari trebate. Nisam pravio mjesečnu računicu, ali pošto ja vozim benzinca, onda to nije baš tako jeftino. Ovo bi bilo super, jer odavde vidimo katedralu, praktički na 15 minuta smo od nje. Mi kad trebamo platiti komunalne naknade, onda je dobra Filipovica. A kad treba nešto napraviti na Filipovici, onda više nismo, onda smo nešto sasvim drugo, što mislim da nije uredu", priča Zdenko Kulundžić.

A čini se kako još dugo neće biti uredu. Do tada će Filipovčani starim putevima do grada čiji su sastavni dio.