Osječko-baranjska

ODLUKA ŽUPANIJSKOG SUDA U ZAGREBU

Razdvojen kazneni postupak protiv Branimira Glavaša u odnosu na ostale suoptuženike!

Županijski sud u Zagrebu donio je odluku o razdvajanju kaznenog postupka protiv Branimira Glavaša u odnosu na ostale optuženike, Ivicu Krnjaka, Gordanu Getoš Magdić, Dinu Kontića, Tihomira Valentića i Zdravka Dragića!

Branimir Glavaš   FOTO:Srđan Vrančić / Cropix
Piše: Republika.eu / I.K.

Kako se navodi, sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu sastavljeno od sudaca Ivana Turudića kao predsjednika vijeća te Renate Miličević i Irene Kvaternik kao članova vijeća, riješilo je da se na temelju članka 26. stavka 1. Zakona o kaznenom postupku, kazneni postupak u povodu optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu od 30. rujna 2008., izmijenjene 22. ožujka 2017.  protiv Branimira Glavaša, razdvaja od kaznenog postupka protiv ostalih optuženih.

U obrazloženju ove odluke stoji kako se optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu od 30. rujna 2008., izmijenjenom 22. ožujka 2017. optuženicima stavlja na teret počinjenje kaznenih djela iz članka 120. stavak 1. OKZRH.

"Razmatrajući spis predmeta vijeće je utvrdilo da je državni odvjetnik podneskom od 22. ožujka 2017. izmijenio optužnicu s obzirom na uputu Vrhovnog suda Republike Hrvatske u rješenju od 7. lipnja 2016. (...) da događaje opisane pod točkom 1. a i b optužnice regulira Dopunski protokol ženevskim konvencijama od 12. kolovoza 1949. o zaštiti žrtava  nemeđunarodnih oružanih sukoba (Protokol II) od 8. lipnja 1977., dok događaje pod točkom 2. a,b,c i d regulira Dopunski protokol ženevskim konvencijama od 12. kolovoza 1949. o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba (Protokol I) od 8. lipnja 1977."

Imajući u vidu izloženu izmjenu optužnice u odnosu na primjenjive međunarodne propise, na način da se I. optuženom Branimiru Glavašu stavlja na teret protupravno postupanje tijekom nemeđunarodnog sukoba prije 08. listopada 1991. (točka 1. optužnice) i tijekom međunarodnog sukoba nakon tog dana (točka 2. optužnice), dok se ostalim optuženicima slavlja na teret postupanje nakon 08. listopada 1991.. to se ukazuje svrhovitim razdvojiti kazneni postupak u odnosu na I. optuženog Branimira Glavaša u odnosu na događaje opisane pod točkom 1. i 2. optužnice, od kaznenog postupka koji se vodi protiv ostalih optuženika zbog događaja opisanih pod točkom 2. optužnice, kako bi se u razumnom roku odlučilo o optužbi protiv 1. optuženog Branimira Glavaša u konkretnom slučaju nastalom izmjenom optužnice", navodi se u odluci Suda.

Za komentar smo upitali samog Branimira Glavaša, koji nam je pak rekao kako ne može ništa komentirati jer odluku još nije vidio, s obzirom da se nalazi u Zagrebu.

Odvjetnik petookrivljenog Dine Kontića Radan Kovač u kratkoj nam je izjavi rekao kako istog trena piše prijedlog da se predmet u odnosu na ostale okrivljenike delegira nazad u Osijek! O svemu odlučuje Vrhovni sud.

"On je 2007. otišao u Zagreb, a nije trebao. Svi su svjedoci manje više odavde, svi su okrivljenici odavde, mjesto događaja je tu, dakle enormni troškovi su se napravili. Ja sam bio zatražio prije dvije godine da se to vrati ponovno u Osijek jer je jedan od okrivljenika Mirko Sivić tu završio postupak, na žalost umro je, i sud u Zagrebu to je vratio, isto tako je razdvojio postupak zbog njegovog zdravstvenog stanja", rekao je odvjetnik Kovač.

U odnosu na Branimira Glavaša, kaže Kovač, predmet kreće ispočetka, a ostali će se okrivljenici u postupku protiv njega pojavljivati kao svjedoci, a njihovi će iskazi biti svjedočki iskazi. Isto tako, u postupku protiv ostalih optuženika Branimir Glavaš će se pojavljivati u svojstvu svjedoka.

Kako će Državno odvjetništvo na ovo reagirati Kovač ne zna, ali misli da im neće biti pravo.