Društvo

OTVARANJE TRŽIŠTA RADA

Od 1. srpnja UK ukida ograničenje za radnike iz Hrvatske, prijeti li nam novi egzodus?

Britanska premijerka Theresa May obavijestila je pismom premijera Andreja Plenkovića o ukidanju ograničenja za pristup tržištu rada Ujedinjenog Kraljevstva za hrvatske državljane od 1. srpnja 2018. godine, a koja su na snazi temeljem Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Pixabay   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

Predsjednik Vlade Plenković pozdravio je odluku o ukidanju ograničenja za hrvatske državljane na svom tržištu rada.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je za sada bila jedna od četiri zemlje koje su zadržale restrikciju na slobodu kretanja hrvatskih državljana slijedom našeg ulaska. Ovim pismom najavljuje da će se nakon 1. srpnja, odnosno proteka roka od pet godina, ta restrikcija ukinuti i cijeli proces Brexita kad je riječ o državljanima Hrvatske neće imati nikakve posljedice", rekao je Plenković.

Ova Odluka znači da će hrvatski državljani od 1. srpnja 2018. u Ujedinjenoj Kraljevini biti izjednačeni u pravima pristupa tržištu rada sa svim ostalim građanima Europske unije. Ona je rezultat više razgovora dvoje premijera, kao i širih političkih i diplomatskih aktivnosti koje je Republika Hrvatska poduzimala u proteklom razdoblju, te će biti daljnji poticaj razvoju partnerstava i bilateralnih odnosa i nakon izlaska UK iz EU.

Također, sukladno članku 2. Uredbe o privremenoj primjeni pravila o radu državljana država članica Europske unije i članova njihovih obitelji s danom 1. srpnja Republika Hrvatska recipročno će ukinuti i ograničenja prema državljanima Ujedinjene Kraljevine. Preostale su samo tri države članice EU (Austrija, Nizozemska i Slovenija) koje još drže prijelazna razdoblja za slobodu kretanja hrvatskih radnika.