Društvo

''DJELUJE VEĆ NAKON 30-AK MINUTA''

Zadarski veterinari upozoravaju: Bijeli prah je opasan nervni otrov!

Od početka ovog mjeseca na ulicama gradova diljem Hrvatske, pojavile su se bijele hrpice kristala. Iako je u centru medijske pozornosti našao Osijek, panika je i u Zadru. Iz tamošnje veterinarske ambulante do sada imaju dva potvrđena uzorka da je riječ o ubojitom otrovu, a ne o bezazlenoj soli!

Sol ili otrov   FOTO:Facebook
Piše: Republika.eu / N1

Iako se u početku mislilo da je riječ o običnoj kuhinjskoj soli koja je potpuno bezopasna i kako se radi o najobičnijem širenju bezrazložne panike, pokazalo se da je problem puno veći i opasniji, ne samo za kućne ljubimce, već i za malu djecu, piše N1!

PROČITAJTEFacebook ''eksplodirao'', građani još zbunjeniji i nezadovoljniji! Gradonačelnik Vrkić okreće priču, najavljen novi prosvjed...

PANIKA U ZADRU

"Sve je počelo s kampom na Boriku, gdje je otrov prvi put uočen, a potom se proširilo po svim gradskim kvartovima: na Bili brig, Voštarnicu, Kolovare, Stanove, područje oko Supernove i završilo u samom centru grada, na Kalelargi. Također, zabilježena je pojava otrova u Vrsima i Ninu. Turisti čiji je plan bio provesti ljeto na ninskom području u panici su nazivali vlasnike apartmana i otkazivali svoje rezervacije zbog straha od otrova prosutog po cijeloj Kraljičinoj plaži", kaže voditeljica zadarskog azila Marijana Mustać koja potvrđuje kako je još jučer u azil doveden otrovan pas.

Ova zbivanja treba shvatiti ozbiljno, a priču da je u Osijeku riječ o soli, a ne o otrovu, zadarski azil smatra glupošću. Potvrđuju to iz veterinarske ambulante na Puntamici gdje do sada imaju dva potvrđena uzorka da je riječ o ubojitom otrovu, a ne o bezazlenoj soli.

"Supstance nađene na zadarskom području potvrđene su kao nervni organofosforni otrov. To smo utvrdili na temelju dva uzorka koje su nam donijeli zabrinuti građani i vlasnici psa. Otrov je jako opasan i djeluje već nakon trideset minuta", kažu iz veterinarske ambulante Puntamika za N1.

Također upozoravaju da je glavni simptom otrovanja povraćanje praćeno treskavicom. Takve unesrećene ljubimce valja odvesti najbližem veterinaru da dobiju potrebnu pomoć.

Glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan rekao je da do sada niti jednu prijavu o otrovanim životinjama, pa čak ni o samom otrovu, nisu zaprimili.