Osječko-baranjska

''GOSPODINE VRKIĆU, VAŠI SUSTAVI SU ZAKAZALI''

Osječani ponovno prosvjedovali zbog trovanja pasa – sumnjaju na zataškavanje!

Više od tjedan dana prošlo je od kada se u Osijeku proširila panika zbog sumnjive tvari koja je pronađena na ulicama grada i koja je navodno uzrok trovanja kućnih ljubimaca, ali i drugih životinja, a Osječani i dalje traže odgovore. Službenim objašnjenjima i analizama policije ljutiti građani nisu zadovoljni, te su se danas ponovno okupili na prosvjedu, a ovoga puta najviše gnjeva usmjerili su prema gradonačelniku Osijeka Ivanu Vrkiću koji je nedavno ustvrdio kako se oko ovog problema diže nepotrebna hajka i panika.

Dvanaest dana prošlo je otkada su društvene mreže preplavile vijesti o trovanju kućnih ljubimaca i drugih životinja u Osijeku, a građani i dalje žive u neizvjesnosti i strahu. U policiji tvrde kako je provedenom analizom utvrđeno kako je tvar koja je uzrokovala paniku obična kuhinjska sol, a gradonačelnik Vrkić koji je isprva tvrdio da se radi o trovanju, ubrzo je okrenuo priču te sada kaže kako se radi o hajci koja šalje lošu sliku o Osijeku kao gradu slučaju, istaknuli su danas prosvjednici. Sve ovo kod dijela Osječana izazvalo je samo još veću sumnju, te tvrde građani nije dalo odgovor na pitanje što se onda uistinu dogodilo s uginulim i oboljelim životinjama. Organiziran je stoga danas već drugi prosvjed na kojem je najviše kritika bilo usmjereno upravo na gradonačelnika.

- Mi, mi smo digli histeriju? Ne, gospodine Vrkiću, nego su vaši sustavi zakazali u gradu Osijeku, nažalost

- Dođite ovamo, dođite ovamo! Jer ste nama pokušali zamazati oči s kuhinjskom soli. S čime solite ručak, gospodine Vrkiću? S istom tom soli? Jeste li živi još? Jeste li? Sram vas bilo u ime svih građana

Prosvjednici kažu i kako su rezultati analize sumnjive tvari koja je pronađena u Zadru pokazali kako se radilo o nervnom otrovu. Slučaj u Osijeku nazivaju stoga terorističkim činom, te gradonačelnika Vrkića pozivaju da javno predoči rezultate analize provedene u Osijeku.

- Gdje ste pokazali te nalaze koje ste vi dobili? Zašto kod nas te uzorke nije skupljao Zavod za javno zdravstvo kao u Zadru, zašto ga je skupljao Vetam, zbog čega?

Iznijeli su i čitav niz optužbi na račun policije, veterinarskih službi i drugih institucije, te tvrde kako se cijeli slučaj pokušava zataškati.

- Gdje je gospodin Vrkić, zašto nam se nije došao obratiti kao zabrinutim građanima? Zašto? Jel' ga netko drži da ne kažem za šta? I njega? Onda nek dođe i nek kaže "nisam sposoban, nisam sposoban da vodim ovaj grad, nisam sposoban da obavim ono što trebam obavit, nisam sposoban". Nek stane netko drugi, nek nas obrani od otrova i trovanja

Prosvjednici su ustvrdili i kako se posljednjih dana na njih, ali i na druge Osječane koji su odlučili upozoriti na ovaj problem na razne načine vrši pritisak i nastoji ih se ušutkati. Tvrde i kako imaju informacije da se prijeti i veterinarima kako bi mijenjali dijagnoze.

"Poznanica u cijeloj ovoj situaciji, tako smo se i upoznali, njezin pas je otrovan, zove se, gospodična se zove Nives, međutim njenom veterinaru se prijetilo da tijekom noći promijeni dijagnozu psa. Znači da nije otrovan nego da je nešto drugo u pitanju, prijetnje", kaže Aleksandra Martinčević.

Građane su pozvali da sve slučajeve trovanja, ili pronalaska sumnjivih tvari prijave policiji, te da sačuvaju primjerak prijave. Također su ih pozvali i da sve dokaze podijele na društvenim mrežama. Tvrde i kako su prikupili uzorke sumnjive tvari te kako će provesti vlastitu analizu. Poručili su i kako ih se ne može ušutkati, te kako će, kako kažu s ovim ići do kraja.