Osječko-baranjska

PRIPREME ZA USRKS

Domaći proizvodi za blagdanski stol na Gastro festu u Đakovu

Za Uskrs se trudimo imati bogat stol, prepun različitih namirnicama, po mogućnosti domaćih. A one su se danas mogle pronaći na Uskrsnom Gastro festu u Đakovu gdje je svoje proizvode predstavilo pedesetak proizvođača s područja čitave Slavonije i Baranje. Prilika je bila i doći do vrhunskih suhomesnatih proizvoda, posebno kulinove seke koja se ocjenjivala.

Gastro fest Đakovo   FOTO:STV
Piše: Antonio Bunoza / STV

52 prijavljena izlagača s područja čitave Slavonije i Baranje nisu omele niske temperature primjerenije adventskom sajmu. Ipak po gastronomskoj, ali i ponudi rukotvorina i prikladnih dekoracija jasno se vidi da nam se bliži Uskrs. Gastro fest u Đakovu već tradicionalno nudi domaće proizvode, od vina, meda, sira, suhomesnatih proizvoda.

"Do sada je to bilo na mladi Uskrs, znači vikend iza Uskrsa. Ove godine smo ga prebacili na vikend prije Uskrsa upravo kako bi naši sugrađani i svi posjetitelji danas u Đakovu za uskršnju trpezu, opskrbiti se za Uskrs sa svim potrepštinama direktno od domaćih proizvoda od poznatih kupaca gdje je kvaliteta zapravo i sljednost neupitna", kaže gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

A ova je godina bila dobra za kulinare kažu u Udruzi kulinara "Đakovački kulin", pa tako i za proizvodnju kulinove seke koja se ocjenjivala. Na natjecanje je pristiglo 60 uzoraka proizvođača iz čitave Slavonije, od Valpovštine, vinkovačkog do požeškog kraja, a potvrda kvalitete su pehari i medalje.

"Dodjeljuje komisija u sastavu profesor, doktor Goran Kušec, predsjednik komisije, gospodin Vladimir Pleša diplomirani inženjer prehrane iz Orahovice i imali smo Mišu Novakovića trećeg člana. Dodjelili su medalje šampiona, vicešampiona. Imamo 25 zlatnih medalja ove godine radi tog što je bio stvarno dobar proizvod, dobra kvaliteta kulinovih seka i imamo 20 srebrnih i 13 brončanih medalja", kaže Vladimir Ćorić iz Udruge kulinara "Đakovački kulin".

"Ovim Gastro festom se promiče i kultura i eno gastronomija regije Slavonije. Naša udruga kulinara "Đakovački kulin" Đakovo obavlja jako dobro posao, ne samo što se tiče svojih tradicionalnih mesnih proizvoda već oni nas promoviraju, ne samo Đakovo već čitavu regiju i van granica Republike Hrvatske, a sigurno da su nam važni partneri u ovakvim događanjima", kaže direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Burek.

U kvalitetu predstavljenih domaćih delicija mogli su se uvjeriti svi koji su degustirali. Usput su se mogli provozati fijakerom Državne ergele Đakovo, a i najmlađi su imali svoj kutak. U narednim će se godinama, kažu u gradu, Gastro fest pokušati podići na još višu razinu.