Društvo

DEMOGRAFSKI SLOM

Stigli novi podaci: Hrvatska izumire

Hrvatska i dalje bilježi negativan prirodan prirast, što nije začuđujuć podatak. Zadnji put imali smo više rođenih nego umrlih 1997. godine. No, najnoviji privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da smo došli do novog rekorda.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

U prvom mjesecu ove godine u Hrvatskoj je umrla 5.461 osoba, a rođeno je tek 3.379 beba. Prema novim, privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku o prirodnom kretanju stanovništva, prošle godine negativan prirodan prirast iznosio je - 19.696, čime je srušen rekord iz 2015. godine kada su u Hrvatskoj umrle 16.702 osobe više nego što ih se rodilo.

Jedno od rijetkih područja u Hrvatskoj, koje ima pozitivan prirodan prirast je Općina Jelenje, no načelnik Robert Marčelja smatra da je mladim obiteljima vjerojatno atraktivna blizina grada Rijeke, a prednost je i povoljna klima.

"Nas su zaobišle ove snježne padaline. Osjetimo ih, ali ne u onoj mjeri kao Gorski kotar koji ima stvarno velike probleme. Kod nas bude 10 centimetara snijega, kod njih metar snijega. U ljetnim mjesecima smo pošteđeni velikih žega, jer smo par kilometara od Rijeke, lakše se diše, a opet smo blizu mora i otoka. Sve nam stoji na raspolaganju", rekao je Marčelja.

Za obnovu stanovništva, žena u fertilnoj dobi, slažu se stručnjaci, trebala bi roditi troje djece. Potencijalnih roditelja imamo dovoljno, ali problem je što se djeca rađaju izvan Hrvatske. Jedan od takvih primjera je grad Sinj. Evo što kaže gradonačelnica, Kristina Križanec.

"Pokazatelj za to vam je da je grad Sinj prilikom zadnjeg popisa stanovništva 2011. godine imao 24 826 stanovnika. Zaključno s prošlom godinom, imamo odljev stanovnika od 2676 ljudi", rekla je.

Križanac kaže da Grad radi sve što može.

"Sufinanciramo udžbenike, financiramo u cijelosti prijevoz, sufinanciramo poduzetnike, sufinanciramo poljoprivrednike. Dakle sve ono što jedinica lokalne samouprave može učiniti da bi poboljšala demografsku sliku - grad Sinj to radi", objasnila je Križanac.

No, to i dalje nije dovoljno. U Saboru je ovaj tjedan održan sastanak na temu osnivanje Savjeta za Dalmatinsku zagoru s ciljem zaustavljanja iseljavanja stanovništva. Traže da se primjenjuje zakon o ravnomjernom razvoju svih dijelova Hrvatske.

"Naravno da ravnomjeran razvoj može popraviti demografsku sliku. Zbog specifičnosti nekih područja Republike Hrvatske, ona moraju biti potpomognuta od strane nacionalne razine, da bi mi na lokalnoj razini imali drugačije proračune i da bi imali jednu sumu s kojom bi mogli raspolagati i davati još nekakve oblike sufinanciranje, mjera koje bi pomogle zaustaviti to raseljavanje", rekla je Križanac.

Hrvatska je raseljena, Hrvatska izumire, a vladajući i dalje nemaju jasnu ideju što napraviti. No, ako se ubrzo ne popravi standard obitelji, prema procjenama demografa, do 2031. godine Hrvata bi moglo biti manje od tri milijuna.