Osječko-baranjska

S NJOM NEMA ŠALE

Proljetni vašar u Karancu – "Princeza pušnice" jedva izvagana!

Bogatstvo baranjske domaće gastronomije ponovno se moglo doživjeti i kušati u Karancu na 9. po redu Proljetnom vašaru. Na sajamskim štandovima bili su tradicionalni suhomesnati proizvodi, vina, rakije, sirevi, med i slastice. Posebnu pozornost okupljenih ipak je privukla "princeza pušnice" – izbor najteže slanine.

Princeza pušnice, pobjednica odmah je dala do znanja da s njom nema šale   FOTO:STV
Piše: Antonio Bunoza / STV

Princeza pušnice, pobjednica odmah je dala do znanja da s njom nema šale.

I nakon nekoliko pokušaja vaganja došlo se do brojke od 40-ak kilograma. Za ovaj primjerak zaslužna su tri kuma iz Valpova i naravno jedan poveći bravac od 367 kilograma.

"Pa nas je bilo 16 kad smo ju vodili u klaonicu na kolinje. Žao nam je bilo još smo plakali, godinu i pol dana je živila kod nas. Kakva joj je sada sudbina? Sada ćemo je morati pojesti s kumovima, prijateljima, djecom i susjedima".

Samo ove misice bile bi i više nego dovoljne za nahraniti sve posjetitelje sajma, a kojih nije bilo malo jer 9. po redu Proljetni vašar u Karancu, ponovno je bio veći od svog prethodnika. U selu gužva, nema se gdje ni parkirati, a svoje proizvode predstavilo je 85 izlagača. Većina posjetitelja već godinama dolazi na sajam.

Organizatori su zadovoljni rastom sajma, a smatraju da može biti još i bolje.

"Znači ovo je vjesnik i naglasak na to da će ova sezona kod nas u Baranji još veća i još bolja s puno turista, s puno gostiju, ali to može samo na taj način da imamo tu domaću proizvodnju, da imamo ljude koji rade. Ne moramo svi ići u Irsku i Njemačku, ovdje se jako lijepo može živjeti, a to se vidi po proizvođačima. Svi ovi koji su danas ovdje došli će prodati to što su kvalitetno i dugo radili i napravili", kaže Vladimir Škrobo Bajo.

"Već proteklih 5 godina mi bilježimo kontinuiran porast broja dolazaka i noćenja. Za 2017. godinu možemo se pohvaliti da smo imali čak 10 posto više turističkih dolazaka, a zanimljiva je činjenica da smo u ova prva tri mjeseca u usporedbi s ova tri mjeseca prošle godine imali čak 40 posto više turističkih noćenja i dolazaka što mislim da je zaista uspjeh jer godina je tek počela, tek je sezona pred nama", kaže Željka Bagarić iz TZ Baranje.

A ona će donijeti brojne manifestacije u Baranji. Organizacija Gator festa je već u tijeku, ponovno će se održati Vinski maraton, Dani vina i turizma, i još mnogo toga, a šuška se da bi se ovdje u Karancu mogla ponovno održati i Beton štikla.