Razno

KORAK PO KORAK

Bojanje uskrsnih jaja, po šokački

Uskrs je nezamisliv bez bojanih jaja. Bojanje i šaranje jaja razvilo se u veliki broj tehnika i načina i danas se čini kako svatko to radi na svoj način i ima neku svoju zamisao. No, u svemu tome zadržali su se i očuvali oni tradicionalni načini – voskom i bojanjem. Upravo tako radi i naša sugrađankaLjubica koju smo posjetili upravo tijekom šaranja jaja.

Uskrs je nezamisliv bez bojanih jaja   FOTO:STV
Piše: Marin Ćurić / STV

Ljubica Pilipović, istaknuta članica udruge "Šokačka grana" sve potrebno pripremila je na stolu. I ove godine odlučila se za tradicionalni način šaranja jaja voskom – onako kako su to Šokice radile diljem Slavonije i Baranje. Postupak ima 3 faze. Jaja prvo, dakako, tvrdo skuhati, nakon čega ide voskanje. Mustre su se uzimale s narodnih nošnji, s marame ili vezova s nošnje. Uglavnom je riječ o cvjetnim motivima.

"Sa alatkom koja se zove kisica. To je u biti metalna cjevčica koja je uglavljena u jedno drvo, ona se zagrijava i umače u topli vosak i onda različiti motivi. Mi smo malo istraživali i tako da smo sačuvali neke motive pa imamo, radimo po predlošcima, po pojedinim selima. Ja sam konkretno rodom iz Semeljaca, radimo te motive, forkuševačke, gorjanske motive, radimo nešto i iz Baranje, ali evo baš ove godine od te bake od koje sam naučila nisam nacrtala predložak, pa nisam ni napravila tu jednu mustru", kaže Ljubica Pilipović.

Jaja su se šarala na Veliki petak, priča Ljubica, do čitanja Muke u crkvi. U subotu jaja moraju biti gotova. Ako je bilo puno djece, šaralo se i puno jaja. Bojala su se u jednoj ili više boja. Ako se radi u jednoj, jaje se jednostavno u nju uroni i ostavi nekoliko minuta Specifična za Đakovštinu je ljubičasta, koja nije industrijskog porijekla, a riječ je o grafitu iz olovke tintoplavke koja se nekad koristila za knjiženje.

"Imamo još u zalihi jer smo nabavili iz tvornice olovaka 1000 komada prije par godina, ali smo sad čuli da sad ponovo rade pa ćemo si morati obnoviti zalihu i to je jako zahvalna boja, jer faza koja je zadnja, kad se briše ona se ne skida, A ove crne boje, zelene boje, to su industrijske boje, samo velika koncentracija", priča Ljubica.

I to u 3 decilitra vode staviti čak 7 vrećica boje, dodaje Ljubica. Ako se radi u više boja, prvo se jaje oboji onom najsvjetlijom, pa potom sve tamnijom. Kada su jaja gotova i obojana, vosak treba skinuti. Kao i u ona stara vremena i danas se to radi u pećnicama. Nakon toga ostaje samo još jedan korak - da bi jaja dobila onaj posebni sjaj, potrebno ih je premazati slaninom.