EU

IZBORI U MAĐARSKOJ

Orban na putu prema četvrtom mandatu

U Mađarskoj se održavaju parlamentarni izbori. Naizgledniji osvajač vlasti je premijer Viktor Orban čiji utjecaj nad medijima, traženje neprijatelja među migrantima i liberalnim vrijednostima, i Europskoj uniji osigurava političke pobjede.

Viktor Orban   FOTO:Screenshoot Youtube
Piše: Media Servis

 Pored talijanskih i mađarski izbori promatraju se kao još jedan test za opstojnost europske unije. Mađarski premijer Viktor Orban žestoki je protivnik europske multikulturalnosti i sa ostalim europskim populistima i protivnicima liberalne demokracije suprotstavlja se EU i na tome gradi karijeru i optporu. Predviđa mu se da će na izborima osvojiti treći za redom i ukupno četvrti mandat, jer mu politički protivnici nisu blizu. Orban je mađarskom scenom zagospodario uslijed gospodarske krize i polako širio moć prvenstveno putem medija.

"Uvjeren sam da je nužan dio nacionalnog suvereniteta imati velik dio medijskog sustava u nacionalnim rukama."

Kritičari i rijetki nezavisni novinari upozoravaju da je nakon 2010. Orban potpuno zagospodario javnim medijima preko prijatelja ili naklonjenih tajkuna. Osnivanjem Nacionalnog ureda za komunikacije, institucije za propagandu, kontroliraju se mediji i raspodjela novca. U ovoj izbornoj kampanji Orabanove mete su kao u Hrvatskoj devedesetih uz dodatak migranata.

"Borit ćemo se da zajedno zaustavimo Sorošev plan predstavljen u EU i UN-u."

O razmjerima utjecaja na medije govore rijetki novinari državne televizije. Kažu da se vijesti svode na prenošenje onih vladinog ureda i napadanje protivnika. O vladinom prisustvu u javnosti govori podatak da je 2016. država bila drugi najveći oglašivač u medijima, tako je državni novac otišao medijima, koji promoviraju premijera. Orban odbacuje optužbe za korupciju i pogodovanje prijateljima i članovima obitelji, a vlasti niječu i poseban odnos s Rusijom i samo ponavljaju ispitani model.

"Žele nam oduzeti zemlju, ali ne kao prije potezom pera, nego žele da ju sami predamo drugima. Strancima s drugog kontinenta koji ne govore naš jezik..."

Iako su prema ispitivanju Mađarima od životnih pitanja najvažnija zdravstvena zaštita, borba protiv siromaštva i korupcije čini se da Orbanova atmosfera straha daje ploda. Medijski napadi sa svih mogućih platformi i naglašavanje opasnosti od hordi migranata, Soroša i raskalašene Europe daje ploda jer vodi u anketama. Što se razjedinjene oporbe tiče analitičari smatraju da glasove možda mogu dobiti oni za koje glasači procjene da imaju najviše šansi protiv Orbana.