Nogomet

NK OSIJEK U IGRAČKOJ I MORALNOJ KRIZI

Akumulacija sve većeg nezadovoljstva. Financijska renesansa nije popraćena rezultatskim očekivanjima

U veljači 2016. godine ulaskom novih vlasnika u slavonskog prvoligaša dogodile su se tektonske promjene na nogometnoj karti Prve HNL. Posrnuli prvoligaš slavne prošlosti, još od ere Antuna Novalića cijelo desetljeće grcao je u dugovima i naravno rezultatski kaskao za klubovima tri velika grada.

Slavlje nakon pobjede protiv PSV-a   FOTO:Emica Elvedji / CROPIX
Piše: Republika.eu / I.T.

Otvorena nova era u povijesti kluba. Europskom ligom i snažnom marketinškom kampanjom ''Osijek navija za Osijek'' nova uprava probudila slavonski regionalni ponos

Preuzimanjem NK Osijeka od strane Ivana Meštrovića i Lorinza Mezarosauz snažnu podršku mađarske političke oligarhije otvorena je nova stranica u povijesti kluba. Nova uprava odmah je unijela snažan vjetar u leđa i u rezultatskom smislu. Izboren je ostanak u ligi 2016. godine, dok su već na ljeto 2017. u Osijek počela gostovati respektabilna europska imena poput PSV-a i bečke Austrije. Ulazak u skupinu Eurolige nažalost nespretno nije izboren. Možemo slobodno konstatirati kako ''na sreću'' nije izborena Euroliga, jer u dugoročnim projektima rezultatska bi evolucija trebala biti postepena i linearna, a ne eksponencijalna i puna nepredvidivih amplituda.

Nakon stabilizacijske godine i pol dana u mandata nove uprave kluba, uz odrađenu svu potrebnu konsolidaciju kluba, objektivna očekivanja simpatizera kluba, a i nove vlasničke garniture zasigurno su bila minimalno prva tri mjesta u HNL-u s priželjkivanom tendencijom pozicioniranja NK Osijeka kao drugog kluba, odmah iza nedodirljivog Dinama.

 

Jučerašnji porazom protiv Rudeša može se zaključiti kako u NK Osijeku nešto ozbiljno ne štima?

Jučerašnji poraz protiv Rudeša, okidač je da hladne glave možemo zaključiti kako u NK Osijeku nešto ozbiljno ne štima. Unatoč velikim očekivanjima, bodovi su se gubili na slabijim ekipama, pa već sada možemo zaključiti da NK Osijek nije ispunio vlastite rezultatske ciljeve u ovoj sezoni što je ražalostilo mnoge navijačke pristaše. Naravno, očekivanja navijača uvijek se temelje na emocijama, ali i nestrpljivosti sve do razine ponekad i neumjesnih artikulacija usmjerenih prema treneru, igračima i vodstvu omiljenog kluba.

Jučerašnji poraz akumulirao je veliko nezadovoljstvo navijača prema treneru Zoranu Zekiću i menadžmentu našega kluba. Nakon remija sa Interom sredinom ožujka i sam predsjednik Meštrović na press konferenciji pokušao je argumentirano izamortizirati napade simpatizera kluba prema Zoranu Zekiću i vodstvu kluba. Na samom predsjedniku se vidjelo djelomično opravdano nezadovoljstvo novonastalom klimom unatoč velikom ''New dealu'' unutar NK Osijeka, a slobodno možemo reći i financijskoj i infrastrukturnoj renesansi kluba. Ne tako davno cijeli klub je bio organizacijski i financijski kancerogen, štoviše, održavao se na financijskom kolateralu poreznih obveznika i tavorio na dnu ljestvice HNL-a. Apsurdno, rezultati i igra uopće ne prate velike planove realizacije izgradnje kampa i novog stadiona, a Rudeš je i konačni pokazatelj da nestrpljivi i počesto neartikulirani zahtjevi navijača više nisu samo zaglušujuća galama već i objektivna težnja za kvalitetnijim nogometom na zelenoj areni.

 

Lakonskim pristupom igri zahtjevi tradicionalno nestrpljivih navijača poprimaju objektivnije konture

Na spomenutoj press konferenciji, predsjednik Meštrović argumentirano navodi sve ostvarene rezultate koji su impozantni u komparaciji sa gospodarskom stagnacijom ovog dijela RH. Meštrović je argumentirao nekoliko teza prema kojima je dosada „ubrizgano“ 140 milijuna kuna u klub i kako uspjeh ne determinira samo mjesto na tablicI. Također, najavljeno je da se u kamp i stadion ulaže između 35 i 40 milijuna eura! Meštrović je najavio predstavljanje projekta novog stadiona 10. travnja (čekaju se današnji rezultati izbora u Mađarskoj, op.a). Iz pozicije nepristranog promatrača tada je to bila i više nego dovoljna argumentacija da se umire svi uzavreli duhovi onog objektivnog djela nestrpljivog navijačkog puka. Sa djelom navijača koji sukladno buntovničkoj psihologiji mase ''a priori'' imaju jedan nestrpljiv i rušilački nagon prema svim upravama klubova, nije bilo niti će biti lagano pronaći zajednički jezik.

Nažalost tokom ovih tri tjedna lakonski pristup u igri se uopće nije promijenio, stoga su i zahtjevi navijača poprimili objektivnije konture. Nitko i ne bi zamjerio poraze protiv tri velika kluba, ali rasipanje bodova protiv HNL-ovih začeljaša postala je kontinuirana praksa. NK Osijek je postao njihova sigurna baza za prikupljanja bodova u svrhu opstanka u ligi. Veliki dio igrača uspkros izdašnim financijskim ugovorima preležerno pristupa igri, dok Osijek taktički na terenu izgleda kao raštimani orkestar bez dirigenta.     

 

Ukoliko se promptno ne promjeni pristup igrača i taktički izgled ekipe na terenu potrebne su kadrovske konzekvence

U preostalih svega osam kola do kraja sezone, ukoliko se promptno ne dogodi ozbiljna promjena u pristupu i taktičkom izgledu cjelokupne ekipe na terenu, jasno je da su potrebne određene promjene ili sankcije prema pojedincima. Eventualne kadrovske konzekvence se ne mogu izvršavati nakon odrađene sezone u predvečerje europskih izazova, već bi se posljednja kola trebala iskoristiti za uigravanje ekipe s novim kadrovskim rješenjima ukoliko se razmišlja u tom smjeru.  Evidentno je da sada u "5 do 12" neki rezovi i potezi postaju nužni kako bi igra koincidirala sa stvorenim financijskim preduvjetima u klubu.