Događanja

TRADICIONALNO

Prosvjedna povorka na Međunarodni praznik rada

Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata ovaj Praznik rada obilježit će tradicionalnom prosvjednom povorkom pod geslom ''Za reforme za ljude''.

Ilustracija   FOTO: Ivo Ravlic / CROPIX
Piše: Media Servis

 Na 1. svibnja u Zagreb pozivaju ostale sindikate i građane u povorci za pravedne plaće i bolje uvjete rada, kvalitetno obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, za dostojanstvenu starost. Čelnici SSSH i Matice Mladen Novosel i Vilim Ribič podsjećaju da 77 posto anketiranih za Crodemoskop smatra da potezi Vlade idu u krivom smjeru.

 

Preuzimanje (Desni klik - odaberite "save link as" ili "save target as"...)

''Jučerašnje ankete koje smo čuli alarmiraju zadnji čas da hrvatski građani, hrvatski radnici kažu sad je dosta. I zato još jedanput pozivamo sve da prosvjednom povorkom pošaljemo poruku Vladi da je to samo prvi korak u našim budućim zajedničkim aktivnostima da građanima bude bolje. I da se u Hrvatskoj konačno provedu reforme za ljude'', rekao je Novosel.

 

Preuzimanje (Desni klik - odaberite "save link as" ili "save target as"...)

''Ja se nadam da će ovih 77 posto doći na prvosvibanjski prosvjed umjesto da roštiljaju i odmaraju kod kuće. Jedini način da se promijeni nešto u zemlji je organizirani pritisak građana. Nama se čini da ponekad građani to zaborave'', kazao je Ribić.

Najavljena mirovinska reforma s radom do 67. godine ekonomski je neodrživa i ovih 77 posto nezadovoljnih bi je moralo rušiti, poručuje Ribič. U reformi obrazovanja ključnim smatra dići kvalitetu i financijsko izdvajanje. Ribič je na pitanje čine li sindikati dovoljno da se trenutno stanje promijeni istaknuo kako sindikati sami ne mogu promijeniti svijest o važnosti socijalnih pitanja.


"To nitko neće promijeniti osim samih građana, ovo je prilika da im se vrati država i da se skinu kandže koje su neki na nju stavili'', poručio je. Isto je istaknuo i Novosel, na primjeru Sindikata učitelja, koji su nedavno istovremeno i pregovarali i prosvjedovali za kvalitetniji Kolektivni ugovor.