Gost komentator

KOMENTAR TJEDNA ANTONIJE TOMASOVIĆ

Blago nama kad nam je "Istanbulska konvencija" najveći problem

Iza nas je buran društveno politički tjedan. U saborske klupe konačno su se nakon uskrsnih praznika, koji su, usput rečeno, trajali duže nego školski, vratili zastupnici.

Blago nama kad nam je ''Istanbulska konvencija'' najveći problem   FOTO:Ante Cizmic / CROPIX
Piše: Antonija Tomasović

I odmah na stolu vrući krumpir - Istanbulska konvencija. Donesena je i presuda Šešelju, a čuli smo i novine o Agrokoru. No, krenimo redom i to upravo s Agrokorom. 

Naime, vlada je proteklog tjedna prihvatila Izvješće o provedbi postupka izvanredne uprave u Agrokoru za razdoblje do 10. travnja 2018. godine.

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić ponovila je da je postignut sporazum o svim bitnim pitanjima nagodbe tzv. načelni sporazum među vjerovnicima. Kazala je Dalić i da je sistemski rizik za hrvatsko gospodarstvo potpuno otklonjen i stvoreni su temelji za stabilnost Agrokora i njegova budućeg rasta te je spriječeno da stanje u koncernu omete ukupni gospodarski rast i izlazak iz recesije.

No, čini nam se da smo jako, jako daleko od ove tvrdnje. Jer prema onome što se može iščitati ruske banke, Sberbank i VTB trebale bi imati najveći udio u novom Agrokoru koji se procjenjuje od 30 do 46 posto, dok bi vlasnici Agrokorovih obveznica imali bi od 23 do 25 posto kompanije

Uz to, vjerovnici će preuzeti kontrolu nad novom Agrokor grupom putem tri pravne osobe sa sjedištem u Nizozemskoj, dok će operativno upravljanje obavljati holding kompanija sa sjedištem u Hrvatskoj, izvijestio je izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško. Vjerovnici su se, kako je rekao, odlučili za vlasničku strukturu u Nizozemskoj, jer način nagodbe predviđene za Agrokor u toj zemlji ima bogatu pravnu praksu.

Otklonio je mogućnost povratka Ivice Todorića u vlasničku strukturu, istaknuvši da su dugovi koje je ostavio znatno veći od imovine koncerna.

A kada je Todorić u pitanju, on je i dalje u Londonu gdje je održano završno ročište, a sud bi odluku o njegovom izručenju trebao objaviti 20. travnja.

No, kada će i hoće li biti izručen ostaje otvoreno pitanje, jer i ako sud donese odluku o izručenju , postoje još tri žalbena postupka i nitko ne može reći koliko to može trajati. I nakon pravomoćne presude izručenje se može odbijati iz drugih razloga, npr. humanitarnih, rekao je.

Inače vlasnik Agrokora osumnjičen je za gospodarska kaznena djela i štetu koja premašuje milijardu kuna. Todorić je pak iznio teške optužbe protiv vladajućih. Uz ostalo, kazao je da se radi o uništavanju hrvatskog kapitala, kršenju Ustava i Zakona, te mu je nevjerojatno da se takvo što može događati u zemlji koja je članica Europske unije. Kazao i kako ne može vjerovati da postoji tolika želja da se njega uhvati, kada je on taj koji je izgradio Hrvatsku i nije uzeo niti jednu kunu.

I zaključak se nameće sam od sebe: koliko god nam ovi na vlasti pokušavali situaciju s Agrokorom umotati s mašnom, koliko god Todorić pričao da nije kriv, dovoljno je samo malo zdravorazumskog razmišljanja da bi se shvatilo da je Hrvatska izgubila jednu od svojih najvećih kompanija, prvenstveno zahvaljujući protuzakonitim radnjama.

No, saborskim zastupnicima u hrvatskom saboru situacija s Agrokorom nije bila toliko zanimljiva kao ratifikacija Istanbulske konvencije . Tako se o tom pitanju raspravljalo i raspravljalo. I Konvencija je na kraju u petak i izglasana.

A građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" najavila je prikupljanje potpisa za održavanje referenduma, na kojem bi se građani izjasnili jesu li za to da Hrvatska otkaže Istanbulsku konvenciju i to od 13. do 27. svibnja

I što reći osim blago nama kada nam je "Istanbulska konvencija" najvažnije pitanje u zemlji. No, dobro je napredujemo uspjeli smo se pomaknuti od ustaša i partizana.

A i što bi drugo moglo biti važnije, u zemlji u kojoj mladi još uvijek odlaze, u zemlji u kojoj se nose križevi kako bi se pokušalo spasiti bolesnu djecu, u zemlji u kojoj se gospodarstvo raspada, u zemlji za koju Europska komisija ističe da je zemlja bez napretka.

Antonija Tomasović