Osječko-baranjska

PREUZEO DUŽNOST

Senad efendija Hevešević novi glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Osijek

Nakon što je prije dva mjeseca preminuo imam Enes efendija Poljić, koji je dužnost glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Osijek obnašao 38 godina, u petak je tu dužnost preuzeo novi imam Senad efendija Hevešević kojega je osječkoj Gradskoj upravi predstavio Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz efendija Hasanović.

Prije dva je mjeseca preminuo Enes efendija Poljić   FOTO:STV
Piše: Hina / Republika.eu

"Osijeku smo dodijelili jednoga od najboljih glavnih imama, a to je efendija Hevešević koji će biti ovdje na usluzi kako muslimanima, tako i svim građanima Osijeka", rekao je muftija Hasanović

Dodao je kako je uvjeren da će imam Hevešević u suradnji s gradonačelnikom i lokalnom upravom može dati veliki doprinos razvoju i boljitku Osijeka.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić podsjetio je da osječku Islamsku zajednicu čini oko 850 pripadnika..

"Muslimanska zajednica važna je za razvoj grada Osijeka. Ona ne samo da je integrirana, nego je primjer međusobnog uvažavanja, i taj odnos ne bih nazvao suživotom, nego životom u istom prostoru", istaknuo je Vrkić.

Muftija Hasanović dodao je kako je Islamskoj zajednici važno i da se povede računa o migrantima koji su u Osijeku.

"Vidim da postoji razumijevanje za njihove probleme i spremnost da se ti nesretni ljudi kvalitetno i adekvatno integriraju u hrvatsko društvo", dodao je Hasanović.

Vrkić i Hasanović izvjestili su kako je dogovoreno da se privremeno obustave predradnje za početak izgradnje Islamskoga centra u Osijeku koji se trebao prostirati na oko 1300 četvornih metara, a izgradnja bi koštala oko pet milijuna eura.

"Osim skupe izgradnje, bojim se da ne bismo bili u mogućnosti nakon izgradnje servisirati potrebe centra, pri tome mislim na režije i druge troškove", objasnio je Hasanović rekavši da se razmišlja o redizajniranju toga projekta.

Muftiju Hasanovića i novoga glavnog imama Heveševića u nastupni je posjet primio i osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Hasanović je istaknuo kako će se rješenje funkcionalnosti i održivosti budućeg islamskog centra u Osijeku tražiti u suradnji s lokalnom samoupravom, ali i s Vladom RH, ocijenivši kako taj centar treba biti rasadnik dobrih i zdravih ideja.

Anušić je rekao kako će Županija poduprijeti projekte osječke islamske zajednice, te dodao kako očekuje da će suradnja s novim imamom biti na obostrano zadovoljstvo.