Gost komentator

TJEDNI OSVRT

Ratni zločinac prespavao presudu

Nasljednik Haškog suda, tzv. Mehanizam za međunarodne kaznene sudove, izricanjem ovotjedne pravomoćne presude vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju koji je u prvom stupnju prije dvije godine iznenađujuće oslobođen optužbe za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, potvrdio je samo jedno - ni nakon brojnih traljavih presuda protiv srpskih zločinaca ništa se nije promijenilo.

Vojislav Šešelj   FOTO:Twitter
Piše: Damir Gregorović

Šešelj je, očigledno uz potpunu nezainteresiranost sudstva za njegov slučaj, osuđen samo na 10 godina, ali u zatvor neće jer je kaznu već odslužio boraveći u pritvoru dulje od 11 godina.

Time su pravo i pravda samo naoko zadovoljeni - samim time što je proglašen krivim, ali ne i visinom kazne ako znamo da je za sve počinjene stravične zločine Haško tužiteljstvo tražilo da ga se osudi na najmanje 28 godina.

A kako je Šešelj i iz Beograda, braneći se godinama sa slobode, uporno provocirao kako sam sud, tako i cjelokupnu svjetsku javnost, ne čudi ni njegova poruka da je "ponosan na sve ratne zločine i zločine protiv čovječnosti koje su mu pripisali, i spreman ih ponoviti." Po njemu je i ta presuda skandalozna pa čak najavljuje i žalbu.

Tako je još jedna presuda koja je trebala biti poruka cijelom svijetu da se zločin ne tolerira ponovno postala farsa i politika, ružna politika.

Jer i prema tvrdnjama dugogodišnjih analitičara rada Haškog suda, iz presude Vojislavu Šešelju iščitava se kompromis. Kompromis međunarodne politike i međunarodnog prava što iščitavaju kroz činjenicu da udruženi zločinački pothvat, kojeg je Šešelj bio član, nije prošao ni u žalbenom postupku. Iščitava se to iz toga što bi osuditi i proglasiti udruženi zločinački pothvat u predmetu Šešelj, značilo članom udruženog zločinačkog pothvata apostrofirati i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i dobar dio njegove stranačke “elite”. Zemljama EU-a i NATO saveza čija politika itekako ima utjecaj na rad Tribunala u interesu je da sad Srbija sa svojim novim, europskim licem, što prije prizna Kosovo i provede njihov ključan interes.

Šef Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj stoga je i mogao u vrijeme izricanja presude u Haagu - spavati. A samom presudom, koja ne samo što je skandalozna i predstavlja jedan od apsurdnijih sudskih dokumenata, suci su ujedno pljunuli u lice svim četničkim žrtvama. Ona će ujedno biti i poruka za budućnost da takvo ponašanje nije kažnjivo i da i drugi mogu činiti ratne zločine.

Autor: Damir Gregorović