Politika

REFORMA BEZ VODITELJA

Fuchs nakon sastanka s ministricom: Niti ministrica meni može nešto narediti, niti ja njoj

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak danas je održala prvi, inicijalni sastanak s posebnim savjetnikom premijera za koordinaciju rada Ekspertne radne skupine Radovanom Fuchsom.

Blaženka Divjak i Radovan Fuchs   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Ministrica je na sastanku Fuchsa detaljno izvijestila u kojoj je fazi proces pripreme eksperimentalne kurikularne reforme, a razgovarali su i o mnogim otvorenim pitanjima vezano uz reformu.

Ministrica Divjak i Radovan Fuchs susreli su se prvi put nakon njegovog imenovanja, ali nisu dali precizan odgovor tko je od njih zapravo vođa kurikularne reforme.

"Ministrica ne može meni ništa narediti niti ja mogu nešto narediti ministrici", napomenuo je Fuchs.

"Treba pročitati Zakon, treba pročitati Strategiju, pa onda prema tome vidjeti tko donosi odluke. Odluke donosi ili ministar ili Vlada ili Sabor", rekla je Divjak.

Ministrica Divjak najavila je da će sutra imenovati članove Ekspertne radne skupine nakon čega će održati prvi sastanak,

"Mjesto gdje će se sastajati je Berislavićeva. Tamo je već nekoliko desetaka mentora koji rade sa učiteljima u 72 eksperimentalne škole", izjavila je Divjak.

Objavila je da je stigao iskaz interesa od čak deset nakladničkih kuća za izradu eksperimentalnih udžbenika. Krajnji rok za njihovu izradu je do kraja svibnja nakon čega bi ih učitelji trebali dobiti na uvid.

"Svim onim nevjernim Tomama koji su mislili da neće biti eksperimentalnih udžbenika, bit će. Mi smo za svaki predmet dobili i ono što mene posebno veseli najviše je interes za matematiku", poručila je Divjak.

Reagirali su i na kritike da eksperimentalne reforma ide prebrzo te da profesori imaju premalo vremena za pripremu.

"Reći ću da idemo točno takvim tempom koji osigurava da sve uđe spremno u učionice početkom rujna", naglasila je Divjak.

"Ja ne dvojim ništa. Ministrica kaže da će krenuti s eksperimentalnom primjenom od jeseni i ja joj u ovom trenutku nemam razloga ne vjerovati", istaknuo je Fuchs.

Ministrica je dodala da je trenutno u edukacije uključeno 2.400 učitelja, ravnatelja i suradnika. Samo za informatiku odrađeno je 60 sati direktne nastave i treninga, a tako će biti sa svim ostalim predmetima, rekla je ministrica.