Crna kronika

NA SUĐENJU PRESLUŠANE SNIMKE

Mate Radeljić nije se pojavio na suđenju Nadi Čavlović Smiljanec

Mate Radeljić u ponedjeljak nije došao svjedočiti na suđenju bivšoj ravnateljici Porezne uprave i SDP-ovoj saborskoj zastupnici Nadi Čavlović Smiljanec, optuženoj da je stopiranjem naplate poreznog duga osječkom poduzetniku Željku Bilošu državu oštetila za 9,5 milijuna kuna.

Mate Radeljić nije se pojavio na suđenju Nadi Čavlović Smiljanec   FOTO:Neja Markicevic / CROPIX
Piše: Hina / Republika.eu

Iz snimki koje su ranije preslušane u sudnici proizlazi da je Radeljić, u to vrijeme čelnik Osječke televizije, tijekom 2012. često zvao Biloša i to upravo oko rješavanja duga njegove tvrtke OLT zbog kojeg su se na optuženičkoj klupi našli Biloš, Čavlović Smiljanec, ali i bivša šefica osječke porezne uprave Ružica Kovačević.

Radeljić na snimkama Biloša obavještava s kim je sve razgovarao oko spašavanja Biloševe tvrtke, među ostalima i s SDP-ovom europarlamentarkom Biljanom Borzan koju je Radeljić tražio da pomogne kako bi se u Osijeku očuvala radna mjesta. Ona je u ožujku svjedočila na ovom suđenju i potvrdila da ju je Radeljić zvao tri puta. Među svjedocima bi tijekom postupka trebao biti ispitan i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, a već je svjedočio bivši ministar financija Slavko Linić.

Uskok tvrdi da je Čavlović Smiljanec autoritetom ravnateljice Porezne uprave, nakon donošenja rješenja o ovrsi od Ružice Kovačević tražila da se rješenje ne provede, iako je po zahtjevu bez odgode moralo biti proslijeđeno Fini. Time je Biloševoj tvrtki, po tvrdnjama tužiteljstva, omogućeno nesmetano poslovanje po računu sve do pokretanja predstečajne nagodbe, u svibnju 2013. te je onemogućena ovrha.