Osječko-baranjska

ANKETA: JESTE LI ZA GRAĐANSKI ODGOJ U OSJEČKIM OSNOVNIM ŠKOLAMA?

Osijek uvodi građanski odgoj u osnovne škole na jesen! Za razliku od jednoumne Rijeke, liberalni Osijek kao pravi indikator građanskog odgoja!?

U posljednjoj emisiji "Politomanija" Radio Osijeka osječka dogradonačelnica Žana Gamoš sa zadovoljstvom je najavila da grad Osijek za učenike petih razreda uvodi Građanski odgoj kao izborni predmet u nekim školama.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu / J.D.

Gamoš objektivno smatra uvođenje građanskog odgoja programskim uspjehom svojih liberalnih demokrata. Detaljnije pojedinosti uvođenja građanskog odgoja u osječke škole još nisu poznate, ali novi predmet može se uvesti u škole odlukom predstavničkog tijela lokalne vlasti jedinice koja je osnivač škole, u ovom slučaju Gradskog vijeća Osijeka, i ne ovisi o odluci nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Građanski odgoj i obrazovanje kao izborni predmet eksperimentalno je uveo Grad Rijeka u školskoj godini 2016./2017., dok je osječki HNS programski realizirao da Osijek bude sljedeći veliki grad koji uvodi građanski odgoj kojeg mnogi smatraju pandanom vjeronauku kao izbornom predmetu.

 

Osijek podjeljen oko uvođenja građanskog odgoja u škole?

Oko građanskog odgoja vode semnoge društvene i medijske rasprave koje izazivaju prijepore. Pristaše ovog predmeta tvrde da će se kroz odgoj i obrazovanje dobiti nove generacije mladih, aktivnih i odgovornih građana koji će učiti o važnosti pomaganja, volontiranja, prihvaćanja različitosti, o ljudskim pravima, zdravoj prehrani, čuvanju okoliša i (homo)seksualnim slobodama.  Protivnici smatraju kako je građanski odgoj dodatno sredstvo implementacije negativnog dijela zapadnjačkih vrijednosti kojima unutar njihovih društvenih uređenja čovjek odavno više nije u središtu pozornosti, već isključivo ideologija stvaranja i akumulacije kapitala u rukama pojedinaca i financijskih centara moći.  Također, smatraju da se preko  građanskog odgoja vrši restrikcija utjecaja demokršćanskih vrijednosti i dodatna desuverenizacija Hrvatske unutar europskih asocijacija čiji smo disciplinirani članovi.

 

Građanski odgoj eksperimentalno testiran u Rijeci. Osijek će ipak biti puno objektivniji indikator zbog tradicije otvorenosti i zdravog liberalizma!

Za razliku od Rijeke koja se percipira kao nekakva urbana  i naprednjačka  sredina,  građani grada Osijeka oduvijek su gajili one prave liberalne, točnije slobodarske vrijednosti. Rijekin ''liberalizam'' je vrlo upitan, jer gradom vlada isti krug ljudi i jedna stranka već 28 godina. Ta kadrovska garnitura (Slavko Linić, Vojko Obersnel, Željko Jovanović) su simpatizeri, čak i bivši pouzdanici totalitarnog režima koji je znatno kršio svaku ideju slobode pojedinca, višestranačja, ljudskih prava, prava homoseksualaca... Paradoksalno,  nameće se  pitanje kako su građani grada Rijeke ''a priori'' nekakvi pioniri ljudskih prava, naprednjaštva, urbane kulture i slobode, dok referendumski svake izbore biraju istu političku stranku već 28 godine, a kontinuitet ideologije deficita ljudskih prava i još puno puno dulje u prošlost.

Građani grada Osijeka su oduvijek gajili one zdrave iskonske liberalne vrijednosti. Osijek i Slavonija su stoljećima tolerantno primali doseljenike kako iz gradova, tako i iz ruralnih bosansko-hercegovačkih, srpskih, dalmatinskih, ličkih krajeva i svima pružali jednaku mogućnost inkorporacije njihovih običaja i specifičnosti u osječki ''melting pot''. Također, građani Osijeka su pokazali svoj liberalni duh i nemjerljivu težnju za slobodom za vrijeme obrane grada u Domovinskom ratu kada su sinergijom liberalne opcije u gradu i konzervativne u županiji obranili svoj ''Nepokoreni grad'', a opet unatoč ratnim okolnostima uspjeli sačuvati manjinsko stanovništvo i tradiciju srpskih, mađarskih, albanskih, njemačkih, židovskih i reformatorskih zajednica u našem multietničkom gradu. Nadalje, Osječani su znali iznjedriti i regionalnu političku ideju kada su smatrali da centralna državna vlast marginalizira povijesnu ulogu i aktualni značaj Osijeka kao industrijskog, kulturnog, znanstvenog i obrambenog  središta.

 

Osječani su za razliku od višedesetljetnog riječkog jednoumlja, znali birati i liberale, pravaše, ljevičare, regionalne konzervativce, a danas ponovo koaliciju socijaldemokrata s liberalnim tehnokratima

Osijekom su u posljednjih 28 godina bili birani i Kramarićevi liberali, Đapićevi pravaši i Borzanicini ljevičari, Glavaševi regionalni konzervativci, a danas ponovo socijaldemokrati s liberalnim tehnokratima iz HNS-a. Baš zato će Osijek biti puno bolji indikator Građanskog odgoja od začahurene Rijeke u kojoj vlada jedan oblik kolektivnog jednoumlja.

Pokušati ćemo  ispitati javno mijenje o uvođenju građanskog odgoja u osječke škole ovom anketom.