Društvo

UVERTIRA U ''OLUJU''

23. obljetnica Vojno-redarstvene akcije ''Bljesak''

Vojno-redarstvena akcija "Bljesak" počela je na današnji dan prije 23 godine, u 5 sati i 21 minutu. Njezin uspjeh bio je temelj za pokretanje akcije "Oluja" u ljeto iste godine.

Hrvatska zastava   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

 U manje od 32 sata hrvatske snage oslobodile su zapadnu Slavoniju, više od 500 kvadratnih kilometara teritorija, a uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te željezničkom prugom. To je označilo povratak hrvatskog suvereniteta u okvire međunarodno priznatih granica. Zapovjednici napada bili su general bojnik Ivan Basarac iz smjera Novske te general pukovnik Petar Stipetić iz smjera Nove Gradiške. Akcija "Bljesak" počela je iz dva razloga - zbog prometne odsječenosti Hrvatske i velikog broja ubijenih civila, a cilj je bio sprječavanje daljnjeg ubijanja, ispričao je za Media Servis ratni ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang.

"Sama akcija je vrlo brzo uspješno završena. Razloga su tome dva. Visoki moral naših branitelja koji brane svoje i tada već nizak moral agresorskih vojnika koji su shvatili da su u rukama velikosrpske politike. To je također bilo presudno. S tom akcijom smo također htjeli pokazati da ne namjeravamo praviti nikakve kompromise nego do zadnjeg pedlja osloboditi teritorij Republike Hrvatske. Ta naznaka i ta odluka se na kraju u Oluji i u još nekoliko akcija poslije Oluje dovršila do kraja", prisjetio se Hebrang. Pripreme za akciju bile su dvojne - vojna jer je probijena blokada nabave oružja te obavještajna priprema.

"Trebalo je dobro prodrijeti u redove neprijatelja, agresora i vidjeti gdje je kakav raspored snaga, kakva je mogućnost odgovora i na tom planu je naša obaviještajna služba odradila izvanredan posao", zaključio je Hebrang.Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginula su 42 pripadnika hrvatske vojske i policije među kojima i pilot Rudolf Perešin, a 162 branitelja su ranjena. U akciji je sudjelovalo 7200 pripadnika vojnih i policijskih snaga, te Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Vodstvo pobunjenih Srba na Bljesak je odgovorilo napadima na centar Zagreba 2. i 3. svibnja koje je predvodio Milan Martić. Ubijeno je sedmero, a ranjeno 205 civila.

"Za ovo što je Tuđman napravio prema vama ovdje, kao protumjeru mi smo bombardirali sve njihove gradove - i Sisak više puta i Karlovac i Zagreb, i jučer i danas. To je naporavljeno zbog vas. Napad Tuđmanovih snaga nije bio samo na zapadnu Slavoniju. Danas je uslijedio ultimatum, ukoliko budu dalje napadali naše snage u okruženju tučemo i dalje Zagreb i razaramo njihove gradove", priznao je 1995. godine Milan Martić.Haaški sud Martića je zbog progona, ubojstava, mučenja, deportiranja i ostalih zločina protiv čovječnosti osudio na 35 godina zatvora, a proglašen je odgovornim za raketiranje Zagreba.