Osječko-baranjska

''PRVA I NAJVAŽNIJA REFORMA HRVATSKE''

''Biraj bolje'' predlaže izmjenu izbornog zakona i najavljuje podršku referendumskoj inicijativi ''Narod odlučuje''!

Izmjena izbornog zakona najvažnija je reforma Hrvatske, a u interesu je svih građana biti dio referendumske inicijative "Narod odlučuje", poručili su iz stranke "Biraj bolje". Broj saborskih zastupnika treba smanjiti, a svaki građanin Hrvatske treba moći glasovati dopisnim i elektroničkim putem, kažu u stranci. Rečeno je to na konferenciji za novinare koju je, uz gradskog vijećnika Viktora Škaru te Zvonku Vuku, održao predsjednik stranke "Biraj bolje" i osječki gradski vijećnik Kristijan Šimičić.

''Biraj bolje'' predlaže izmjenu izbornog zakona i najavljuje podršku referendumskoj inicijativi ''Narod odlučuje''!   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu

Šimičić je javnosti obznanio kako će politička stranka Biraj Bolje biti prva politička platforma u Osijeku koja će podržati nacionalnu referendumsku inicijativu o promjeni izbornog zakona „Narod odlučuje”.

"U ovome trenutku izmjena izbornog zakona je prva i najvažnija reforma Hrvatske. Veća demokratizacija izbornog sustava preduvjet je bolje selekcije saborskih zastupnika koji će nas zastupati u Saboru i voditi Hrvatsku prema boljoj budućnosti", rekao je Šimičić.

CILJEVI REFERENDUMSKE INICIJATIVE

Cilj ove referendumske inicijative je promjena izbornog zakona kroz uvođenje 3 preferencijalna glasa bez praga od 10% čime će se, između ostalog, rečeno je, i svim Slavoncima i Baranjcima omogućiti da imenom i prezimenom biraju svoje zastupnike koji će se boriti za interese Slavonije i Baranje umjesto da se u Zagrebu automatizmom na izbornim listama odlučuje tko će ih predstavljati.

Uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanja koje je, navode, praksa gotovo svih zemalja Europske unije, a kojim će građani moći lakše i jednostavnije glasati i iz svojih domova.

Smanjenje broja zastupnika u Saboru sa 151 na maksimalno 120 zastupnika što će, prema njihovom mišljenju, ostvariti uštedu veću od 120 milijuna kuna u jednom mandatu.

Onemogućavanje zastupnicima nacionalnih manjina da odlučuju o proračunu i sastavljanju Vlade čime će se spriječiti politička trgovina i etno biznis, smatraju u "Biraj bolje".

Predlažu također da se Izborne jedinice urede u odnosu na stvarno stanje birača i granice županija, a što je, kažu, preporuka Ustavnog suda još od 2010. na što su se namjerno oglušile sve Vlade do sada jer bilo kakve izmjene narušavaju njihovu političku dominaciju.

Planiraju i smanjenje izbornog praga s 5% na 4%, čime će se smanjiti broj propalih glasova na svakim izborima.


POZIV GRADONAČELNIKU DA PODRŽI INICIJATIVU

"Pozivam gradonačelnika Osijeka, gospodina Vrkića, da podrži referendumsku inicijativu i da slijedi primjer mnogih gradova u Hrvatskoj i snizi cijenu najma mjesta za štandove, kao i samih štandova na kojima će se prikupljati potpisi. Time će olakšati građanima da, akožele, daju svoje potpise, a pokazat će i je li doista nezavisni gradonačelnik ili će ići na ruku strankama poput HDZ-a, SDP-a i HNS-a koje se protive referendumu o promjeni izbornog zakona", rekao je Šimičić.

Pozvali su predstavnike svih političkih opcija u Osijeku, a osobito osječkog HDZ-a, SDP-a, MOST-a i HNS-a, da se uključe u stvaranje boljeg izbornog zakona koji je u službi građana, a ne političkih moćnika. 

"Političke elite svojom pasivnošću oko ovako važnog pitanja samo pokazuju da im nije stalo do volje njihovih građana. Očekujemo podršku i treće najpopularnije stranke u Hrvatskoj, Živog zida koji treba pokazati je li uz narod ili uz postojeće političke elite", navode iz Biraj bolje.

Iza inicijativa, dodaju, stoje građani. "Ovo je inicijativa od građana, za građane i financirana je novcem svih nas građana koji ulažemo svoje vrijeme, energiju i novac u želji za promjenama."

"Zajedno s kolegama gradskim vijećnicima iz naše platforme Biraj Bolje, našim članovima i simpatizerima uključit ćemo se kao fizičke osobe, a ne kao političari u prikupljanje potpisa u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji", naveli su te dodali kako građani žele sposobne i poštene političare, a ne stranačke poslušnike HDZ-a i SDP-a te da građani ovim referendumom žele spriječiti političku trgovinu i korupciju.

"Ovaj referendum omogućuje da građani sami odlučuju tko ulazi u Sabor, a ne šefovi stranaka, da na izbore izlazi više građana, da HDZ i SDP ne mogu kroz predizborne koalicije uvoditi u Sabor stranke s 1% podrške birača i da glas svakog birača u Hrvatskoj jednako vrijedi", naveli su iz Biraj bolje.

Smatraju kako je ovo velika prilika za Hrvatsku, za bolju selekciju političara od strane građana. 

"Ljudi, nemojmo propustiti ovu priliku, aktivirajmo se, skupimo potpise i pokažimo snagu građana političkim elitama", rekli su te svim političkim elitama poručili: „Nikad, ali baš nikad nemojte podcijeniti građane i snagu zajedništva.”