Svijet

TRUMP ODLUČIO

SAD se povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom

Ono čega se cijeli svijet pribojavao, američki predsjednik Donald Trump je napravio. "SAD se povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom", izjavio je Trump i dodao da ovaj užasni sporazum, kojeg je 2015. potpisao njegov prethodnik Barack Obama, nikada nije trebao biti potpisan. "Nije donio spokoj ni mir. Nikada i neće'', naglasio je.

Donald Trump   FOTO:pixabay
Piše: Media Servis

 "U teoriji tzv. iranski sporazum je trebao zaštititi SAD i saveznike od nuklearnih bombi od uranija, oružja koje će samo ugroziti opstanak iranskog režima. Ustvari, sporazum je dozvoljavao nastavak obogaćivanja uranija i razvijanja nuklearnog oružja. Iranskom režimu je glavni sponzor terorizmu", istaknuo je Trump. Dodao je i da će uvesti najvišu razinu ekonomskih sankcija Iranu, nakon čega je potpisao tu odluku o istom. Nije rekao o kakvim se sankcijama radi ni koliko će trajati, no upozorio je da će istim sankcijama biti izložene i sve druge zemlje koje budu pomagale Iranu u izradi nuklearnog oružja. ''Sjedinjene države uvijek su se ponašale neprijateljski'', odgovorio je iranski predsjednik Hassan Rouhani i potvrdio a Iran ostaje pri sporazumu. 

"Sada je ovo nuklearni sporazum između Irana i ostalih 5 zemlja, od 5+1 je upravo izgubio jednoga. U ovakvim okolnostima moramo vidjeti kako će ostalih 5 zemalja reagirati", istaknuo je Rouhani.