Gost komentator

KOMENTAR TJEDNA ANTONIJE TOMASOVIĆ

Velika farsa "Agrokor" ili nešto je jako trulo u državi Hrvatskoj!

Glavna vijest u medijima prepiska je mailova ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić iz koje se vidi da su vlasnici i predsjednici privatnih brokerskih kuća, konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda sudjelovali u pripremi lex Agrokora, a koje je objavio portal Index.hr.

Martina Dalić   FOTO:Dragan Matic / CROPIX
Piše: Antonija Tomasović / STV

A prema onome što je Index objavio ispada da su vlasnici i predsjednici brokerskih kuća, konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda tajno radili za Vladu na pripremi zakona i iz toga izvukli osobnu korist jer je na kraju, na ime savjetničkih usluga, iz Agrokora u posljednjih godinu dana izvučeno više od pola milijarde kuna.

Očekivano uslijedile su oštre optužbe oporbe.

Uz ostalo SDP-ov saborski zastupnik Goran Maras pozvao je državnog odvjetnika Dražena Jelenića da odmah otvori istragu o komunikaciji između autora lex Agrokor i Martine Dalić, poručivši da je premijer Andrej Plenković treba razriješiti

Njegov stranački kolega Peđa Grbin bio je još žešći te ustvrdio da bi Dalić trebala završiti u zatvoru. Predsjednica stranke GLAS Anka Mrak Taritaš također je pozvala na ostavku Dalić i premijera Plenkovića.

"Ovakvo ponašanje je nedopustivo. Ako su objavljeni mailovi autentični, to je dokaz smišljene pljačke pola milijarde kuna", kazao je predsjednik HSS Krešimir Beljak.

No,  premijer Plenković i ministrica Dalić ne vide ništa loše u svemu jer kako kaže sve što se  učinilo proteklih mjeseci, učinilo se na dobrobit hrvatskog gospodarstva i društva. 

A samo dan prije nego što je izbila afera oko mailova Ustavni sud donio je odluku da Lex Agrokor nije u suprotnosti s hrvatskim Ustavom.

Predsjednik Ustavog suda Miroslav Šeparović obrazložio je odluku suda uz ostalo rekavši kako se Lex Agrkorom željelo očuvati stabilnost i održivost gospodarskog sustava i sustava javnih financija restrukturiranjem dužnika u slučaju njegove nesolventnosti i nelikvidnosti, maksimalno povećati ukupnu vrijednost imovine dužnika kako bi se osiguralo namirenje tražbina vjerovnika u što većem iznosu, zaštititi odnosno spriječiti stečaj drugih poduzetnika obrtnika i poljoprivrednih proizvođača u svojstvu dobavljača roba i usluga, osigurati trajan gospodarski rast.

I sve to stoji, samo nismo primijetili da se nisu trošili veliki novci, a zbog čega je u konačnici pod pritiskom javnosti Ante Ramljak i podnio ostavku. Uz sve to bojimo se da će od svega najmanje koristi imati mali poduzetnici i poljoprivrednici, jer već je davno objavljeno kako će Agrokor većim dijelom završiti u rukama stranih bankara. I kako će u konačnici završiti vjerovnici, odnosno mala poduzeća za čije se dobro kao kunu svi tek ćemo vidjeti.

No, vratimo se odluci Ustavnog suda u kojoj stoji i kako je Lex Agrokorom u hrvatskom pravnom sustavu otklonjena  pravna praznina nepostojanja prevencije nesolventnosti i restrukturiranja sistemski značajnih trgovačkih društava, to jest spriječila se neučinkovita, nedjelotvorna i kaotična provedba predstečajnih i stečajnih instituta, s mogućom posljedicom kolapsa gospodarskog sustava;

I što reći kada sam Ustavni sud ovdje provedbu predstečajnih i stečajnih instituta naziva naučinkovitim, nedjelotovnim i kaotičnim. To budimo realni više manje i je tako jer rijetko koje poduzeće uspjelo preživjeti stječaj i možemo se sjetiti samo jednog primjera i to je Pevec. No, pitanje koje se postavlja je zašto je tako, zašto zakonodavac ništa nije poduzeo kako bi se nešto primjenilo, ako nam je opstanak hrvatskog gospodarstva tako jako važan.

I na kraju recimo samo i to da je troje sudaca Ustavnog suda imalo drugačije mišljenje o Lex Agrokoru , te u njemu stoji kako se ne slažu s Rješenjem, odnosno tvrde da “značajan broj odredbi Zakona” nije u skladu s Ustavom.

Naravno, na odluku suda reagirao je i Todorić koji je uz ostalo priopćio kako je ova odluka Ustavnoga suda je isključivo i jedino politička

"Ne samo da se sud nije uspio othrvati političkom pritisku, već nije smogao snage izaći iz okvira politike i utvrditi što je zapravo dobro za razvoj pravnoga sustava u državi" - ustvrdio je Todorić.

A nama sve ovo izgleda kao velika farsa. Jer kao što smo već govorili i ponavljat ćemo netko je kriv što se Agrokor našao u stanju u kakvom je i godina nitko ništa nije poduzeo da se scenariji kakav danas gledamo izbjegne. I sada nam glume dobrotvore koji eto čine sve kako bi spasili, kako kažu, tvrtku od strateškog značaja za Lijepu našu.

Definitivno nešto je trulo u državi Hrvatskoj, a hoće li ova najnovija afera  dovesti do Dalićkine smjene ili čak novih izbora ili će se po tko zna koji put sve dogovoriti ispod stola... doznat ćemo u tjednima  koji dolaze.