Osječko-baranjska

TRADICIONALNA KOPAČEVSKA MANIFESTACIJA

U subotu prvo ovogodišnje ''Dvorište bake Katice''

Prva ovogodišnja manifestacija „Dvorište bake Katice” održat će se u subotu 19. svibnja 2018. u Kopačevu, u ulici Šandora Petefija 48., sa početkom u 14 sati.

U subotu prvo ovogodišnje ''Dvorište bake Katice''
Piše: Republika.eu

"I ovoga puta pripremili smo odlične radionice za djecu. U našem dvorištu djeca će imati priliku iskušati se u zanimljivim brojalicama- skakalicama te starim, već zaboravljenim dječjim igrama koje je za njih pripremila najbolja odgajateljica Općine Bilje! Naše velike goste očekuje opuštajuća atmosfera te hladni napitci", poručuju organizatori.

Za dobro raspoloženje biti će zadužen gitarist i pjevač Balazs Lenthar, koji će Dvorište bake Katice ispuniti ugodnim tonovima blues i rock balada.

Ulaz je besplatan, a kapija dvorišta bit će otvorena od 14 do 20 sati.

Inače, ova manifestacija dio je projekta Dvorišta.

Glavni cilj projekta je popularizacija ruralnog turizma, posebice baranjskih sela i to kroz kulturne i tradicijske programe. Osim toga ovim projektom organizatori žele privući pozornost na važnost očuvanja arhitektonske baštine u selima Baranje jer su te zgrade vrijednost i potencijal za turistički razvoj naše regije.

Ideja za projekt Dvorišta  proizašla je sa jedne strane iz činjenice da na području Baranje postoji veliki broj starih autetničnih seoskih kuća i njima pripadajućih dvorišta u kojima najčešće živi starije pučanstvo  koje je samo i usamljeno, a sa druge strane, činjenice da ljudi iz grada imaju potrebu svoje slobodno vrijeme provesti van njega te žude za sadržajima vezanim za prirodu i selo. 

"Ovim projektom želilmo ponovno oživjeti stara seoska dvorišta, vratiti životu u njih na način da u njima organiziramo kulturni program, posebice onaj usmjeren na obitelji s djecom. Cilj nam je u izravan doticaj dovesti ljude iz gradova sa onima koji žive na selu. Posjetom dvorištu gosti  imaju prilike upoznati život na selu te saznati od domaćina kako se nekada živjelo, dok domaćin na taj dan dobiva društvo što je zapravo socijalni aspekt ovoga projekta", poručuju organizatori.