Gost komentator

KOMENTAR TJEDNA ANTONIJE TOMASOVIĆ

Novca za sumnjive transakcije Agrokora imamo, ali ne i za stradalog vatrogasca Franu!

I proteklog tjedna nastavljena je trakavica oko Agrokora, ali ne možemo više o tome. Vjerujemo da ni hrvatski puk više ne može slušati o toj temi, čekat ćemo kraj i nadati se da će sve koliko-toliko dobro završiti za hrvatsko gospodarstvo, a oni koji su iskoristili ovu krizu za svoju debelu korist biti za to primjereno sankcionirani. No, obzirom na sve viđeno do sada, nismo sigurni da u ovoj priči bilo što može dobro završiti.

Ilustracija   FOTO:Cropix
Piše: Antonija Tomasović / STV

A ono što je završilo izbor je Darka Horvata za novog ministra gospodarstva i Tomislava Tolušića za novog potpredsjednika Vlade.

Sabor ga je izabrao sa 77 ruku, i tako je Plenković ponovo mogao odahnuti, jer, kao i za nekoliko prethodnih izglasavanja njemu važnih pitanja, imao je taman glasova, ovoga puta čak i jedan više od potrebnog.

No, da ne prođe sve sasvim glatko pobrinuo se Gordan Maras koji je zatražio stanku netom prije glasovanja.

"Tražim stanku da se konzultiramo oko neviđene situacije u Hrvatskoj! Onogo što bi u svakoj normalnoj zemlji bio povod za odlazak vlade i ostavku premijera. Vi se ponašate kao da je to sve normalno! Imamo nove informacije o umiješanosti vlade i premijera u Aferu Borg ali vi se ponašate kao da se nitša ne događa", rekao je Maras, dok je Vilibor Sinčić kazao da umjesto da je Plenković priznao grešku i dao ostavku, on je sve bahatiji i uobraženiji.

Ostali zastupnici nisu imali značajnih primjedbi.

A proteklog tjedna stalno smo slušali i poskupljenju cijene goriva, i da tu država baš ne može puno učiniti. Mi samo želimo istaknuiti činjenicu da od cijene litre benzina od 10,48 ukupna trošarina s porezom iznosi 6,3 kuna. Udio nabavne cijene iznosi 3,15 do 3,67 kuna, a marža trgovca 0,55 do 1,05 kuna.  

Pa je tako unazad 5 godina trošarina povećana tri puta. Iz nje malo više od kune ide za ceste 30-tak lipa za željeznice, a ostatak u proračun.

E da nam je samo znati na što se troši taj novac za željeznice, jer obzirom kako izgledaju prije bi se reklo da im država uzima, a ne daje.

Čuli smo proteklog tjedna i kako jedini preživjeli vatrogasac s Kornata Frane Lučić ni deset godina nakon tragedije nije dobio ni kune odštete. Obje presude u sporovima u kojima je tražio odštetu od države, grada Šibenika te općine i DVD-a Tisno su ukinute i sve je vraćeno na početak.

Odgovornim za Franino stradanje dosad se nije smatrala ni država ni grad Šibenik. Prvi spor protiv njih Frane je izgubio, a novi započinje u Zagrebu. Inače od svih tuženih Frane Lučić potražuje 4 milijuna kuna uz kamate i rentu.

I što reći...samo još jedan tužan primjer kako se hrvatska odnosi prema svojih herojima.

I konačno se i Osijek ima s čime pohvaliti. Prema mnogima imali smo najljepši ispraćaj maturanata, bez incidenta, a 2700 mladića i djevojaka koji su završili srednjoškolsko obrazovanje ponovo su već tradicionalno u Osijeku zaplesali Quadrillu.

U plesu su im se pridružili i maturanti ostalih gradova Osječko-baranjske županije, a nakon što je glazba stala maturanti su otkrili koji su im planovi. I ohrabrujuće je što velika večina želi upisati fakultete i ostati u svom gradu. Ovdje pronaći posao. Nadamo se da će tako uistinu i biti i da ih život neće natjerati da promjene svoje želje i odluke.