Događanja

27. OBLJETNICA HRVATSKE VOJSKE

General Gotovina: Trebamo zasukati rukave

Dvadeset i sedma obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske i Dana oružanih snaga, svečano je obilježena u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Okupila je vojni i državni vrh. I predsjednica i premijer naglasak su u svojim govorima stavili na veća ulaganja u vojni sustav. Među uzvanicima je bio i general Ante Gotovina koji je komentirao kako danas vidi Hrvatsku i razvija li se država u dobrom smjeru.

Ante Gotovina   FOTO:Dragan Matic / CROPIX
Piše: Media Servis

U Lisinskom vojni i državni vrh, ministar obrane Damir Krstičević, u govoru je istaknuo da je posebno ponosan na nabavku borbenih zrakoplova F16. Danas je u redovima HV-a nova, motivirana i odlučna hrvatska mladost, rekao je.

"Naša Hrvatska vojska danas je jamac, sigurnosti, suvereniteta, opstojnosti države i hrvatskog naroda. Ona je važan dio zajednice na kojeg se hrvatski čovjek uvijek može osloniti", izjavio je ministar obrane Damir Krstičević.

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica oružanih snaga pozdravila je veća ulaganja u vojsku, no cilj bi kaže trebao biti dva posto BDP-a. No u mnogim segmentima vidi - jačanje vojske. Kao i premijer Plenković.

"Povratkom Hrvatske vojske u Vukovar, Varaždin, Sinj, Ploče, a možda i neka u neka druga mjesta u budućnosti, ponovno smo je slikovito rečeno približili narodu kojemu ta vojska služi", izjavila je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

Donijeli smo novu strategiju nacionalne sigurnosti, donijeli smo Zakon o domovinskoj sigurnosti. Drugi put zaredom povećali smo izdvajanja u proračunu za obranu, sada smo na 1,34 posto, s tendencijom rasta. Ulažemo u kvalitetu života hrvatskog vojnika", istaknuo je premijer Plenković.

Uz brojne visoke uzvanike, najveći je interes, ipak, izazvao general Ante Gotovina.

"Dvadeset sedam godina je od utemeljenja Oružanih snaga koje su tada, u prvoj fazi, imale zadaću oduprijeti se agresoru. U drugoj fazi poraziti agresora i osloboditi zemlju. Ostvarili smo samostalnost, sigurnost i slobode koje danas uživamo. Za to su mnogi dali svoje živote i oni koji nose trajni biljeg", izjavio je general Ante Gotovina.

Novinare je zanimalo kako Gotovina danas vidi Hrvatsku, ide li zemlja u pravom smjeru.

Može uvijek bolje, ali smo slobodni, sigurni. I imamo razloga biti sretni. Moramo zavrnuti rukave, nikad nam nitko neće nešto dati na dar. Svjesni smo toga", kazao je Gotovina. Vremena stvaranja oružanih snaga prisjetio se i predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, umirovljeni general i bivši ministar obrane Pavao Miljavac.

"Praktični smo stvarali hrvatsku oružanu silu od nule. Najprije policija, pa je dio policije prešao u gardu. Dakle, odluka strateška vrhovnog zapovjednika je bila da se osnuju gardijske brigade, koje su se kasnije prikazale kao udarna snaga u Domovinskom ratu"; izjavio je Pavao Miljavac.

Na svečanosti su proglašeni i najspremniji pripadnik i pripadnica Hrvatske vojske. To su skupnica Romana Sajn iz središnjice za obavještajno djelovanje.

"Hvala. Domovini vjerni", rekla je najspremnija pripadnica Hrvatske vojske Romana Sajn. I poručnik fregate Ante Jović. Ministar obrane uručio im je samokres, a kraj obilježavanja Dana oružanih snaga obilježila je pjesma.