Društvo

INCIJATIVA ZA PROMJENU IZBORNOG ZAKONA

Troskot: Vjerujemo da smo prikupili dovoljno potpisa. Točan broj sredinom tjedna

U ponoć je istekao rok za prikupljanje potpisa inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava i zaustavljanju primjene Istanbulske konvencije. kroz nekoliko dana objavit će preliminarne podatke. Najavljuju i ustavne tužbe protiv grada Samobora i Rijeke jer su, tvrde, svojim građanima uskratili osnovno ustavno pravo da se izjasne o referendumu.

Zvonimir Troskot   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Glavni koordinator Inicijative Narod odlučuje Zvonimir Troksot rekao je da su zadovoljni odazivom građana i odrađenim poslom, a na pitanje jesu li prikupili dovoljan broj potpisa za održavanje referenduma odgovorio je.

"Mi vjerujemo, ali ne možemo izaći sa konkretnim brojkama s obzirom na to da svi građani Republike Hrvatske željno iščekuju rezultate. Tako da ne želimo izlaziti s nekakvim projekcijama već želimo biti transparetni i jasni kao što smo bili i do sada. Želimo građanima dati neku konkretnu, preliminarnu brojku brojku iza koje stvarno možemo stajati", rekao je Troskot.

Konkretne brojke imat će sredinom tjedna, poručuje Troksot i dodaje da su prisiljeni pokrenuti ustavne tužbe protiv grada Rijeke i Samobora.

"Želimo da građani znaju da smo uistinu u tim gradovima bili opstruirani i da nam je strašno žao da u ovom demokratskom i pluralističkom društvu u kojem živimo i na koje se svi pozivamo da građani Rijeke i Samobora se jednostavno nisu mogli izjasniti", izjavio je Troskot.

Iz Inicijative Istina o Istanbulskoj poručuju, pak, da su već podnijeli kaznene prijave protiv riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela. Dodaju i da je u tijeku prikupljanje i pregledavanja knjiga s terena.

Koordinatorica inicijative Kristina Pavlović.

"Vjerujemo da smo prikupili jer se u zadnjih nekoliko dana jako puno prikupilo. Građani su shvatili da je gotovo, pa su dolazili na naše štandove baš ciljano potpisati", kazala je Pavlović.

Iz Inicijative također najavljuju da će preliminarne podatke o prikupljenim potpisima objaviti sredinom tjedna.