Društvo

''NEDOSTAJE NAM NEKOLIKO TISUĆA POTPISA''

Građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" zatražila dodatnih 15 dana za prikupljanje potpisa

Predstavnici Građanske inicijative "Istina o Istanbulskoj" objavili su u srijedu kako su, prema dosadašnjim necjelovitim podatcima, prikupili 371.821 potpis za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije pa su od Ministarstva uprave zatražili odobrenje za dodatnih 15 dana za prikupljanje potpisa na mjestima gdje im je to bilo onemogućeno.

Građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" zatražila dodatnih 15 dana za prikupljanje potpisa   FOTO:Davor Pongracic / CROPIX
Piše: Hina

Inicijativa je za referndum o otkazivanju Istanbulske konvencije morala prikupiti oko 374.740 potpisa, što je deset posto ukupnog broja birača. 

"Prikupili smo 371.821 potpisa, a to je fenomenalan rezultat. Nedostaje nam nekoliko tisuća, sigurni smo da će doći i puno više od toga. Stanje se mijenja iz trenutka u trenutak, potpise još brojimo", rekla je Kristina Pavlović iz inicijative na Trgu sv. Marka.

Predstavnik inicijative Željko Sačić je dodao kako su napravili tri prebrojavanja, a brojke još pristižu. Podsjetio je da su podnijeli kaznene prijave i obavijestili Ministarstvo uprave da im je bilo onemogućeno prikupljanje potpisa u Rijeci, Gradcu, Sisku i Samoboru. Naglasio je kako su od Ministarstva uprave zatražili da im odobri dodatnih 15 dana za prikupljanje potpisa na mjestima gdje im je to bilo, kako kaže, protupravno onemogućeno.

Izrazio je nadu da će tada moći objaviti i višu brojku potpisa nego je to potrebno za raspisivanje referenduma. "Prikupili smo respektabilan broj potpisa u nenormalnim uvjetima, ta priča nije završena", rekao je Sačić dodavši kako još nisu stigli podatci iz svih dijelova Hrvatske.

"Ne zato da istjerujemo pravdu, nego je naprosto nevjerojatno da netko može činiti kaznena djela samovoljno! Ne možemo dopustiti da se samovolja tolerira na štetu prava građana. Tko zna što nas onda čeka u budućnosti", poručio je osvrćući se na zabranu prikupljanja u pojedinim gradovima.

Iz inicijative su pozvali i predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović i predsjednika vlade Andreja Plenkovića da se očituju po tom pitanju.

Upitan, što ako ipak ne prikupe potpise, Sačić je odgovorio kako po zakonu potpise mogu pokušat prikupljati opet za pola godine. "Mi smo poslali zahtjeve ministru uprave, ako smo došli do 371.000, zar je problem doći do još 4.000 potpisa", rekao je. 

Hrvatski građani su svoj potpis za referendumsku inicijativu za otkazivanje Istanbulske konvencije mogli dati od 13. do 27. svibnja. Rok za prikupljanje potpisa istekao je u nedjelju, 27 svibnja u ponoć.

Hrvatski sabor potvrdio je 13. travnja Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatiju kao Istanbulsku konvenciju, sa 110 glasova za, dva suzdržana i 30 protiv.  Hrvatska je 30. od 47 članica Vijeća Europe koje su ratificirale Istanbulsku konvenciju i 18. članica EU-a koja je to učinila.