Putovanja

KOJI JE VAŠ IZBOR?

Osam alpskih prijevoja koji će biciklistima oduzeti dah

Ponekad se putuje samo kako bi se stiglo na cilj, a ponekad je putovanje ujedno i cilj - takav je slučaj čest s alpskim prijevojima u Francuskoj, Italiji, Austriji ili Njemačkoj.

Stelvio   FOTO:pixabay
Piše: HINA

 Osam ih je posebno zanimljivo biciklistima. 

1. Col d'Izoard

Ovaj francuski planinski prijevoj na 2360 metara treći je najviši na poznatoj cesti koja vodi kroz Alpe do Sredozemnog mora. Cesta ima označene biciklističke staze i vijuga okolišem koji se stalno mijenja, kroz sela, šume i proplanke. Na samom prijevoju nalazi se muzej posvećen povijesti biciklizma. Cesta je zatvorena između listopada i lipnja.

2. L'Alpe d'Huez

Mjesto poznato po trasi Tour de Francea vodi na plato skijališta Alpe d'Huez, na visinu od 1.860 metara. Cesta je otvorena cijelu godinu i ima 21 serpentinu. Nazivaju je i "planinom patnji". Biciklistima je to čisti klasik. Uspinje se iz Sela Le Bourg-d'Oisans 14 kilometara, uz prosječan uspon od osam posto, a na jednom mjestu iznosi čak 14,8 posto.

3. Monte Grappa

Veličanstveni vidici pružaju se s talijanske Monte Grappe. Zbog izbočenosti i visine od 1775 metara, lokacija je 'eldorado' i za paraglajdere, ali nije nimalo manje zanimljiva i biciklistima i motoristima. Monte Grapa je i povijesno mjesto sjećanja na poginule u Prvom svjetskom ratu.

4. Passo dello Stelvio

Najviši planinski prijevoj u Italiji (2760 metara) čijih 87 serpentina donosi divne poglede na još više vrhunce, ali zato se potrebno prilično oznojiti. Cesta se otvara krajem svibnja.

5. Grossglockner-Hochalpenstrasse

Ova je austrijska panoramska cesta obično otvorena između kraja svibnja i kasnog listopada. Najviši prijevoj joj je 2571 metar. S odmorišta Franz-Joseph-Hoehe može se vidjeti Grossglockner, najviši vrh Austrije, te glečer Pasterze koji se ubrzano smanjuje.

6. Timmelsjoch 

Još jedna popularna cesta za bicikliste ona je koja vodi na prijevoj Timmelsjoch na 2509 metara. Nudi jedan od najdužih uspona u Alpama. Dvadeset i devet kilometara istočnog uspona ide do 1821 metra nadmorske visine, a sjeverni je dug 22,3 kilometra i penje se do 1269 metara.

7. Ammersattel 

Alpski put iz Austrije u južnu Njemačku nudi ljepote krajolika i blag teren. Biciklisti se mogu zaustaviti u dvorcu Linderhofu, jednom od planinskih utočišta bavarskog kralja Ludwiga II.

8. Col du Jandri

Za ljubitelje adrenalina tu je francuski Col du Jandri - oni koji vole snijeg i ljeti se mogu popeti na taj prijevoj visok 3150 metara. Uz opasnost da im razrijeđeni zrak na toj visini dodatno oduzme dah.

 

(Hina) xmaš ydj