Društvo

KLJUČNO DRŽAVNO PITANJE

Predsjednica Grabar-Kitarović predstavlja mjere populacijske politike

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović popodne će na Pantovčaku predstaviti prijedlog mjera populacijske politike. Na njima su radili ugledni demografi i drugi stručnjaci, na čelu s predsjedničinim savjetnikom Anđelkom Akrapom. Grabar-Kitarović predstavlja ih nakon što je premijer Plenković odbio njezin zahtjev da na temu demografije održe zajedničku sjednicu Vlade.

Kolinda   FOTO: Vlado Kos / CROPIX
Piše: media Servis

 Predsjednica mjesecima upozorava na katastrofalnu demografsku sliku Hrvatske. Dok njezini kritičari tvrde da se nametanjem ove teme priprema za drugi mandat, zbog demografije je ušla u sukob s premijerom. Još koncem svibnja vjerovala je da će Plenković prihvatiti održavanje zajedničke sjednice Vlade.

"Ja bih doista voljela da to napravimo u sinergiji jer držim da je demografija ključno državno pitanje gdje se ne možemo razilaziti nego moramo postići državni konsenzus. I između Vlade, između oporbe, između svih nas dužnosnika" izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Zbog demografije, predsjednica je imala okršaj i s predsjednikom Sabora Jandrokovićem. I to nakon što je iz njezina Ureda stigla informacija da su on i premijer navodno izjavili da je demografija danas popularna tema, a uskoro možda - neće biti.

"Ona izjava da su demografija i blokirani sada "in" i da će vrlo brzo izaći iz mode, jest beskrupulozna i besprizorna laž", izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Dok se državni vrh prepucava, nedavno je objavljeno da je, prema podacima o iseljenima, Hrvatska možda pala ispod granice od četiri milijuna stanovnika. Savjetnik predsjednice za demografiju Anđelko Akrap dulje vrijeme upozorava: oko demografije mora se postići nacionalni konsenzus.

"Demografi stalno upozoravaju da se ne radi dovoljno, da je to dio ukupne razvojne politike. Nas je malo, ali smo u tome suglasni. To nije politika lijevo- desno, to je politika biološkog opstanka, normalnog obnavljanja stanovništva. Dakle, tu nema politikanstva", izjavio je demograf Anđelko Akrap.

"Ja bih voljela da jedan od doprinosa mojih mjera bude podloga jedne snažne razvojne strategije, jer to stvarno demografska strategija i jest. Ne možemo se ograničiti samo na mjere populacijske politike, jer ona obuhvaća sve vidove društva", istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

S posljednje sjednice Vlade stigla je poruka kako je pohvalan toliki interes za demografsku politiku. Resorna ministrica Nada Murganić izjavila je da jedva čeka da predsjednica predstavi svoje mjere.