Politika

U SKLADU S PROGRAMOM VLADE

Predsjednica Kitarović predstavila demografske mjere

Univerzalni dječji doplatak, porezna reforma i reforma javne uprave samo su dijelovi sveobuhvatnog programa demografskih mjera koje je predstavila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Kaže da joj je cilj potaknuti sve na angažman i raspravu i tvrdi da ostati ravnodušan znači odustati od budućnosti.

Kolinda Grabar-Kitarović   FOTO:Cropix

Predsjednica kaže da je plan mjera pisala osobno sa savjetnicima, da je dokument radni te će se mijenjati,a da mu je cilj prvenstveno potaknuti raspravu.

"Provedba tih mjera ima svoju cijenu, ali njihova neprovedba ima još veću cijenu. Cijena je nestanak hrvatskog naroda i države u ne tako dalekoj budućnosti", rekla je predsjednica.Provedbu mjera i vremenske okvire valja odrediti proračunskim projekcijama. Kaže da mjere ne ovise samo o gospodarstvu i političkoj volji već i o društvenoj klimi.

Predsjednica je upozorila na procjenu da Hrvatska nema niti 4 milijuna stanovnika s neravnotežom u dobnom sastavu, pa je upozorila na opasnosti za mirovinski sustav.

"I nastave li se sadašnji demografski trendovi, projekcije stanovništva pokazuju da će do 2051. broj stanovnika u RH pasti na oko 3 milijuna 150 tisuća, pri čemu će se broj mladih od 0 do 14 godina pasti za 41,9 posto, broj osoba u radnoj i fertilnoj dobi od 15 do 64 godine za 36,5 posto".Predsjednica je upozorila egzodus, prije svega mladih i obitelji. Razlozi su društvena klima sa stalnim ideološkim raspravama, radni i materijalni status s malim plaćama i nesigurnim radnim uvjetima te subjektivni razlozi.

Predsjednica je svoje mjere svrstala u četiri skupine:

"Prva skupina i temeljna skupina su gospodarske mjere iz tog razloga porezna reforma je ključ svega. Glavni cilj je smanjiti trošak rada i poslovanja za poslodavce a povećati neto plaće za zaposlenike. Druga ključna reforma je reforma javne uprave, koja mora postati istinski uslužni centar građanima i društvu umjesto ponekad represivnog aparata.

"Predsjednica je naglasila važnost rješavanja problema blokiranih građana, pa predlaže da se iz postupka ovrha isključe posrednici i da se ovrhe vrate u nadležnost sudova. Jedna od mjera je i uvođenje instituta apsolutne zastare i izmijeniti. Govoreći o mjerama obiteljske politike predsjednica je naglasila da bi naknade morale biti razvojne, a ne socijalne.

"Osobno sam posebno kritična prema institutu naknade dječjeg doplatka onako kako se on još uvijek isplaćuje i dodjeljuje u RH. On je dobrodošao u tome da djecu zaštitimo od siromaštva. Moj je stav da moramo poput razvijenih država uvesti univerzalni dječji doplatak koji će biti u funkciji postizanja rasta nataliteta".

Predsjednica je za kraj je istaknula i useljavanje te predlaže osnaživanje Ureda za Hrvate izvan RH. Smatra da su bitne i izmjene zakona o hrvatskom državljanstvu, kao i integracija imigranata. Rekla je kako ne traži sukob s Vladom kojoj će također poslati dokument.

A ta vlada danas je opet okupila svoj tim za demografsku strategiju koji bi trebao svoj dokument izbaciti početkom sljedeće godine.

Jedan od članova Anđelko Milardović kaže da se konačni dokument očekuje sljedeće godine napominje da bi dokument trebao imati produljenu vrijednost.

" U jednom pozitivnom scenariju on bi trebao biti prihvaćen na dugi rok tako da ga niti jedna vlada ne bi mogla tek tako rušiti. Da bi se moglo igrati po načelu institucionalnog kontinuiteta znači ne prekida. Svaka vlada je imala svoju strategiju i svaka je počinjala od početka. Mislim da treba zaustaviti tu praksu", rekao je Milardović.